Egészség
Szponzorált tartalom

Ezért veszélyes a terhesség alatti influenza

Miért jelent nagyobb kockázatot egy kismama számára az influenza, és mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a megbetegedést?

Az itthon ismert szezonális influenza, ami a tömeges járványokat okozza, önmagában nem tartozik a veszélyes betegségek közé, de más a helyzet, ha babát vársz.

Megfázás vs. influenza

Ugyan az influenzát sokan összekeverik a megfázással, könnyen megkülönböztetheted a kettőt egymástól. A megfázásnál megfigyelhető egyfajta fokozatosság, azaz nem egyik pillanatról a másikra érzed magad rosszul. Rendszerint náthával kezdődik, és nem jellemző sem az erős fejfájás, sem a magas láz, 3-4 nap alatt ráadásul teljesen el is múlik.

Az influenza ezzel szemben hirtelen dönt le a lábadról, és egyből magas lázzal jár. Gyakran kíséri végtag- és ízületi fájdalom, erős fáradtságérzés és kínzó fejfájás. A torokkaparás sem ritka, a köhögés pedig eleinte száraz, később pedig hurutosba vált át. A betegség általában 1 hét alatt lezajlik, azonban várandósság idején ez az időintervallum a többszörösére emelkedhet, és akár 2-3 hétig is beteg lehetsz. Ha várandósan légzési nehézségeket tapasztalsz, ha a 4. napot követően sem javul az állapotod, vagy ha úgy érzed, jobban vagy, de nem sokkal utána hasmenést, mellkasi fájdalmat tapasztal, és/vagy hánysz, feltétlenül fordulj orvoshoz!

Miért veszélyes az influenza a terhesség alatt?

Ha várandósan leszel influenzás, akkor nem pusztán hosszabb ideig dönthet le a lábadról a betegség, de a kórlefolyás is súlyosabb lehet. Ugyan a méhlepény védi a babát az influenza vírusa ellen, így az nincs közvetlen hatással a magzatra, a betegség szövődményei azonban nálad és a kicsinél is okozhatnak problémát. Nálad tüdőgyulladás és arcüreggyulladás is felléphet szövődményként. Az influenzával gyakran együtt járó magas láz növelheti a fejlődési rendellenességeket kialakulásának a kockázatát, és koraszülést is okozhat. Különösen fontos az influenza elleni védőoltás, ha cukorbeteg, esetleg asztmás vagy!

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), valamint az Egyesült Államok Egészségvédelmi Szövetségi Ügynöksége (CDC), és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint a vakcina az egyik legjobb módszer arra, hogy megelőzd a betegséget, és annak szövődményeit. Az oltással magadat és a babádat is megvédheted, sőt: a születése után, élete első 6 hónapjára is immunitást adhatsz a gyerekednek. Az oltást még akkor is beadathatod, ha már babát vársz, ugyanis a vírusfertőzés sokkal nagyobb kockázatot jelent a szövődmények miatt, mint maga a vakcina – ebben az orvosok egyhangúlag egyetértenek.

Éppen ezért van kiemelt jelentősége a megelőzésnek, amelynek egyik legfontosabb eszköze az influenza elleni védőoltás, amelyet térítésmentesen megkaphatsz. Nemcsak a terhesség előtt, hanem a terhesség alatt is bármikor kérheted. A védettség kialakulásához körülbelül 2-3 hét szükséges. Tudd, hogy az esetek túlnyomó részében a védőoltás védettséget nyújt, mégis előfordulhat, hogy megfertőz a vírus. Ha az oltás ellenére lebetegedtél, nem kell aggódnod: enyhe lefolyású betegséggel kell csak számolnod, de az orvosodat mindenképp keresd fel a kezelési lehetőségek miatt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top