Egészség

Még a tini gyereked fogát is érdemes a szülőnek mosnia, ha nem akarsz ócska fogat neki

Egy gyermekfogorvos névtelenül elmesélte, mi a legfontosabb, ha a gyerekeink fogáról van szó. Az egyik még mindig a fogmosás.

Valóban létezik a millió dolláros mosoly, állítja a fogorvos, de Magyarországon még szerencsés helyzetben vagyunk akkor is, ha fizetnünk kell a fogorvosi szolgáltatásokért. Bár a tökéletes mosolyra itthon is kisebb vagyont rá lehet áldozni, de ez még mindig csak a töredéke annak, amit Amerikában vagy Nyugat-Európában fizetnénk. 

fogorvos, fogszabályozás, barázdazárás

A fogmosásnál semmi se fontosabb! (Fotó: Pexels.com)

„Sok szülő kérdezi, mit tehet azért, hogy a gyerekeknek jók legyenek a fogai. Két dolog a legfontosabb. Az egyiket már általában lekésték, mire hozzám eljönnek, a másikat pedig általában nem hajlandók megtenni, és látom a szemükben, hogy kicsit hülyének is néznek miatta.” A legfontosabb a hosszú szoptatás. Semmi nincs olyan jó hatással a későbbi állapotára a fogaknak, mint a hosszú anyatejes táplálás. Természetesen az se mindegy, hogy mit eszik a kismama a várandósság és a szoptatás időszaka alatt. Ha sikerül egyéves koráig anyatejjel táplálni a babát, akkor máris nagyon sokat tettünk azért, hogy felnőtt korában jók legyenek a fogai. 

fogorvos, fogszabályozás, barázdazárás

Valóban sokba kerül, de olcsóbb, mint máshol! (Fotó: Pexels.com)

Amilyen az anyjáé, olyan a gyereké

A második, ami az orvos szerint legalább ilyen fontos, az pedig a fogmosás, de nem akárhogy. A gyerekek fogait a szülőnek kellene mosnia 12 éves koráig. Igen, jól olvassák, nem tévedés! Naponta kétszer két percig, mindezt tizenkét évig a legjobb, ha a szülő teszi meg. Ha megtennék, nem lenne annyi szuvas fogú kamasz Magyarországon. Bár a fogorvos szerint a gyerekek foga pont olyan, mint a szüleiké. „Mit várhatnék azoktól a szülőktől, akiknek láthatóan szuvasak a fogai? A sajátját sem képes rendesen megmosni, a gyereket sem tudja rá megtanítani. És erre sem az óvónő, sem a fogorvos nem képes helyette. Én is magam mosom a gyerekeim fogát reggel és este is. Nincs is szuvas foguk egy sem, és ez nem a különleges fogkefének vagy a drága fogkrémnek köszönhető, hanem annak, hogy én mindenhol alaposan megmosom a fogukat, méghozzá azért, mert felnőttként van egy szisztematikus elképzelésem arról, hogy hogyan is kell ezt csinálni, és belelátok a szájukba. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a gyerekeim nem tanultak meg önállóan is fogat mosni már kétéves korukra, de ezt csak vagy azután csinálják, hogy én is megmostam a fogukat, vagy napközben, például ebéd után. Akkor szabad a pálya, de este és reggel vagy én, vagy a feleségem a sikafelelős.”  

fogorvos, fogszabályozás, barázdazárás

Túl sok a cukor? Jöhet a barázdazárás! (Fotó: Pexels.com)

Már egy hatéves gyerek sincs oda ezért, de a fogorvos szerint ilyenkor még közel sem tudják olyan jól megmosni a fogaikat, mint ahogy az elvárható lenne. Ha a tökéletes fogmosás reggel és este is alapvetés, akkor érdemes csak fogkefékről és fogkrémekről beszélni. A legtöbb fogorvos egyetért abban, hogy szinte tényleg mindegy, milyet használunk, csak használjuk rendszeresen, és a fogkefét cseréljük háromhavonta.
A gyerekeknél azért célszerűbb a kisebb fejű fogkeféket választani, ezekkel ugyanis sokkal több helyre el lehet jutni.  Nyugodtan használhatunk gyerekszájvizet is, vagy elektromos fogkefét puha fejjel.
Egy kicsit alaposabb tisztítást lehet elérni az újfajta szónikus fogkefékkel, de nem biztos, hogy annyival hatékonyabb, mint amilyen drága.

A rendszeres szűrés fontosabb, mint a barázdazárás

„Az általános nézet szerint évente érdemes fogászati szűrésen részt venni, én azonban határozottan ajánlom, hogy félévente keressék fel a szülők a fogorvost a gyerekkel. Az iskolai fogorvos nem sokat ér, ha utána nem csináltatják meg a jelzett fogakat. Egy év alatt sajnos komoly szuvasodás is kialakulhat. Ha mindez megvan, akkor érdemes elgondolkodni csak a barázdazáráson.” 

Mi az a barázdazárás?

A barázdazárás egy rágófogakon végzett megelőző kezelés, amellyel megelőzik azt, hogy a fogak barázdáinál szuvasodás alakulhasson ki. A legjobb, ha a frissen kibújt rágófogak barázdáinál végzik el. A felmérések szerint húsz év távlatában a barázdazárást alkalmazott fogaknak csak a tizenhárom százalékuknál alakult ki szuvasodás. A barázdazárás leginkább azoknál a maximum 14 éveseknél különösen ajánlott, akiknek rossz a szájhigiéniája, vagy sok cukros, szénsavas üdítőitalt isznak, ezzel extra veszélynek kitéve a fogaikat.

Szép fogsor, jobb fizetés

Sok szülő nem hisz sem a védőnőnek, sem a fogorvosnak, amikor a cumi és a cumisüveg elhagyását szorgalmazzák. Pedig mindkettő nagyon rossz hatással van a kibújó fogakra és a jövőbeli szép mosolyra is. Fogszabályozásra is nagyobb eséllyel lehet szükség olyan gyereknél, aki cumizott. „A fogszabályozás nem csak esztétikai kérdés. Sokszor a fogak megfelelő ápolhatósága is múlik azon, hogy a fogak ne legyen például összetorlódva. Ugyanakkor őszintén mondom, hogy nincs olyan felnőtt, beleértve magamat is, akinek ne tenne jót egy alapos fogszabályozás. Be kell látni, a szabályos, egészséges fogsorú embert nem csak szebbnek, de intelligensebbnek  is gondoljuk. Érdemes minden gyereknek megadni az esélyt arra, hogy ne csak egészséges, de gyönyörű is legyen a mosolya, ettől később még a munkavállalási esélyei is magasabbak lesznek. Hollywoodot szokás a szép mosollyal kapcsolatba hozni, és valóban, gondoljunk csak bele, mennyivel szebbek az amerikaiak fogai, mint a britekéi.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top