Egészség

Veszélyes szívgyógyszert reklámoznak az interneten

Olyan készítményt árulnak az interneten szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amely akár életveszélyes is lehet.

A Magyar Kardiológusok Társasága szerint a szer reklámja megtévesztő információkkal magyarázza a magas vérnyomás kialakulását, és olyan hatást ígér, ami „képtelenségeken alapul” – fogalmazták meg az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A készítmény a reklám szerint általános értisztító hatású, és a magas vérnyomás mellett alkalmas a szív- és érrendszeri betegségek, például az infarktus, a stroke és az egyéb érelzáródások megelőzésére. A reklámokat közvetítő internetes oldalakon hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják, és hamisan jelölnek meg magyar – nemzetközileg elismert és országos – intézményeket is mint a készítmény fejlesztésében közreműködőket.

A társaság felhívta a figyelmet: az anyagi haszonszerzésre irányuló reklámok arra biztatják a betegeket, hogy magas vérnyomásukat a kizárólag a honlapjukon megrendelhető készítménnyel kezeljék, vagyis hagyják el az orvos által előírt terápiát, ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat. A készítmény továbbá azért is veszélyes, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve a különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak. 

Azóta a Magyar Kardiológusok Társasága több lépést is tett az ügyben:

  • jelezték a szakhatóságoknak a kialakult helyzetet
  • mérlegelik, hogy jogi lépéseket tesznek jogi szakértők segítségével
  • arra kérik a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top