Egészség

Emberi bőrből készítenek különleges „textilt”

Szerencsére nem ruha készül belőle, a gyógyításban használják majd.

Ezúttal nem brit, hanem francia tudósok szállítják a hónap talán legbizarrabb tudományos hírét: a Bordeaux-ban működő Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) kutatói ugyanis különleges, úgynevezett „humán textilt” hoztak létre, amelynek fontos szerep juthat a közeli jövő orvoslásában.

Valójában emberi bőrsejtekből növesztett „fonalról” vagy cérnáról van szó, amelyet műtétek során a sebek összevarrásához, illetve bőrátültetésekhez használhatnak.

„A humán textil eddig sosem látott biológiai kompatibilitást tesz lehetővé, amelynek segítségével létrejöhet egy sor teljesen biológiai szövetből készült orvosi eszköz” – írták a kutatók a kutatási anyagot leközlő Acta Biomateriala szakfolyóiratban. Az emberi bőrsejtekből készülő cérna legnagyobb előnye, hogy a „hagyományos” szintetikus orvosi fonalakkal ellentétben nem vált ki immunreakciót, ami komplikációkat okozhatna a gyógyulási folyamat során.

A kutatók előbb emberi bőrsejtekből álló csíkokat állítottak elő, majd ezeket a szövéshez hasonló módszerrel fonalszálakhoz hasonló struktúrákba rendezték. Ezekből aztán mindenféle alakzat létrehozható, amelyeket a mindenkori műtétek igényeihez lehet alakítani.

Képünk illusztráció, a humán textil nem egészen ilyen (Fotó: Getty Images)

„Csöveket, a szívbillentyűkhöz hasonló képleteket, perforált membránokat, de akár »zsebeket« is létrehozhatunk ennek használatával” – nyilatkozta Nicholas L’Heureux vezető kutató a New Scientistnek. „Mivel valóban a fonalhoz hasonlít, a ruháknál használt minden módszer bevethető: köthetünk, varrhatunk, szőhetünk, de még akár hímezhetünk is ennek segítségével.”

Az eddigi kísérletek során a kutatók egy patkány sebeit varrták össze a speciális fonallal, az állat pedig két héten belül tökéletesen meggyógyult. Egy bárány artériás vérzését is sikeresen el tudták állítani a bőrsejtekből készült fonal felhasználásával létrehozott implantátum segítségével. Ez utóbbihoz egy különleges, miniatűr „szövőszéket” is ki kellett fejleszteniük, hogy a bőrsejtekből készült fonallal dolgozni lehessen.

Ugyanez a kutatócsoport korábban biológiai anyagokból mesterséges ereket is készített már.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top