Egészség
Szponzorált tartalom

Fogyókúra kávéval – így veszed hasznát a koffeinnek a diétádban

A kávé jelentősen hozzájárulhat egy fogyókúra sikeréhez, hiszen a koffein stimulálja a vérkeringést és gyorsítja az anyagcserét, ugyanakkor óvatosan kell bánni vele, ha felesleges kilóktól szeretnél megszabadulni. Mutatjuk, hogyan kell alakítani a kávézási szokásaidat, amikor belevágsz egy fogyókúrába.

Egy korábbi cikkünkben megírtunk, hogy a kávé milyen sokrétűen szolgálhatja az egészséged. Mértékletes fogyasztása (maximum napi három eszpresszó), kimondottan jót tesz a szervezetnek és segít számos betegség – például a 2-es diabétesz, a májzsugor vagy az időskori csontritkulás megelőzésében. Rendszeresen olvashatsz arról is híreket, hogy a fogyókúrák kiegészítőjeként, sőt akár fő elemeként is kiváló csodaszer a kávé. Ez biztosan túlzás, de ha betartod az alábbi szabályokat és mennyiségeket, akkor valóban nagyobb sikerrel csinálhatsz végig egy diétát kávéval.

A karcsúsító diéták tökéletes kiegészítője lehet a kávé

A karcsúsító diéták tökéletes kiegészítője lehet a kávé

A túl sok kávé hizlal, a kevés fogyaszt!

Érdemes leszögezni újra, hogy a kávé nem fogyókúrás csodaszer. Sőt, ha túlzásba viszed a napi fogyasztást, akkor nem hogy fogyaszt, de inkább hizlal. A koffein ugyanis megemeli a kortizol mennyiségét a szervezetben, és ha ennek az úgynevezett stresszhormonnak tartósan magas a szintje, az hozzájárul a zsírpárnák lerakódásához. Ha keveset alszol, ha hajszolt életet élsz vagy megoldatlan problémák súlya nyomatsz hosszú időn át, magad is tapasztalhattad, hogy hízni kezdesz. Ez egyfajta védekező mechanizmusa a szervezetnek, és a kortizolnak köszönhető. Extrém kávéfogyasztásnál – napi 4-5 vagy ennél is több csészénél – ugyanez a folyamat indul el, és ha nem normalizálódik a fogyasztás, a hízás tartós lesz. Az ideális mennyiség – vagyis legfeljebb 3 adag presszókávé naponta – nem okoz ilyen tüneteket, sőt inkább segíti az anyagcserét.

 

Így kávézz, ha fogyni szeretnél

Ha kimondottan fogyókúrás céllal szeretnéd a kávét beilleszteni az étrendedbe, akkor a legfontosabb szabály, hogy mindig étkezés után kerüljön sor a feketére. Ez kíméli a gyomrodat, és a kávéban található savas anyagok segítik a táplálék lebontását.

A másik alapelv a diétás kávézásnál az, hogy tisztán kell inni. Sem cukor, sem tej, sőt édesítő és más adalék sem való ilyenkor a kedvenc reggeli italodba. Ezek mind kalóriabombák és a hízást segítő anyagok, így nincs rájuk szükséged.

Végül pedig a harmadik szabály: ha lehet, korlátozd a délelőtti időszakra a kávézást. A legjobb, ha kizárólag a reggelit követően iszol egy eszpresszót vagy hosszú kávét – ez utóbbi azért ajánljuk inkább, mert több víz van benne, a koffein pedig vízhajtó hatású, és az egészséges diétához fontos, hogy mindig megfelelően hidratált legyen a szervezeted. A délutáni és főleg az esti kávézás mindenképpen kerülendő, hiszen a lefekvés idejéhez közeledve fontos, hogy a szervezeted is fokozatosan lecsillapodjon. Ha délután 5-kor még megiszol egy feketét, akkor az ágyba viszonylag felpörgetett aggyal kerülsz, és az alvásod nem lesz pihentető. Márpedig a diéták alapfeltétele a nyugodt és elegendő mennyiségű alvás, hiszen amint azt az imént már írtuk, a nyugtalan alvás a hizlaló stresszhormonok termelődését idézi elő.

Egy kicsit tehát át kell alakítanod a kávéfogyasztási szokásokat, de nem végletesen: igyál reggel egy jó feketét, ahogy eddig, de csak az étkezés után. Ha aznap még kétszer kávézol délelőtt – szintén evést követően – akkor nem rontod el a diétát, de nem is lesz olyan gyors az eredmény, mintha csak napi egyszer innál. Ha szeretnéd betartani a napi egy csészés ajánlást, de hiányzik a napközbeni kávézás rutinja, akkor cseréld le a kávét mondjuk zöld teára. A teázás ugyanúgy kikapcsol és felüdít, a zöld tea pedig kifejezetten hasznos a diétához. Amikor pedig leadtad a fölösleges kilókat, bátran visszatérhetsz a napi három adag feketéhez.

Segítség, ha fogyni akarsz!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top