Egészség
Szponzorált tartalom

Kávézz „zölden” – így hasznosíthatod a kávézaccot

Sokat kávézol? Akkor sok kávézaccot is termelsz. Ezután ne dobd ki, hanem tedd félre, és használd fel környezettudatosan! Mutatjuk, hogyan veheted hasznát a zaccnak!

Rengeteg olyan melléktermék keletkezik nap mint nap a konyhában, amire haszontalan hulladékként tekintünk, pedig közben nagyszerűen újrahasznosítható lenne. Itt van mindjárt a kávézacc, amiből minden nap kidobunk két-három csészényit ahelyett, hogy ingyenes növénytápszerként, bolhairtóként vagy bőrápolóként használnánk fel.

A kávézás a nap legjobb pillanatai közé tartozik. Ha környezettudatosan hasznosítod utána a kávézaccot, még jobb érzés lesz!

Használd a kertben és a szobanövényeidnél

A kávézacc első osztályú talajjavító szer, vagy ha úgy tetszik, műtrágya – azzal a különbséggel, hogy a valódi műtrágyákhoz képest ez minden elemében természetes anyag, és az előállítása nem igényel külön ipari tevékenységet. Márpedig ha nem kell legyártani, akkor ökológia lábnyoma sincs. A növények leginkább a benne található nitrogént, kalciumot és magnéziumot hasznosítják, de a talaj savanyításában és a kártevők ellen vívott küzdelemben is jó szolgálatot tehet neked. Cserepes és kerti növényeknél egyaránt alkalmazhatod: havonta egyszer kell egy pohárnyit a cserepeseknek adnod úgy, hogy a zaccot belekevered a földbe. Még jobb, ha egyszerűen kiemeled a földet a növénnyel együtt, és a cserép aljába szórod. Ennél többet ne adj nekik, mert akkor túlzott mértékben elsavanyodik a talaj. Mindenképpen a földbe keverd, mert ha csak a föld tetejére szórod, akkor a levegőn megpenészedik a zacc, és ez többet árt a növénynek, mint amennyit használ. Azt se feledd, hogy a kávézacc főleg nitrogénpótlásra és savanyításra való, viszont a virágzáshoz fontos foszforból és kalciumból nem tartalmaz eleget, így nem teljes értékű növénytápszer. Keverj hozzá egy kevés meszet vagy fahamut, és így már tényleg tökéletes lesz!

Csakúgy, mint a cserepes növényeknél, kertben is a talajba keverve kell havonta egyszer adagolni a kávézaccot. Még jobb, ha előtte egy kis fűnyesedéket, száraz levelet vagy szalmát elegyítesz hozzá, hogy tompítsd a savasságát. A rododendronok, hortenziák, páfrányok, azáleák, kaméliák, rózsák és az örökzöldek kiváltképpen szeretik, hiszen ezek savanyútalaj-kedvelő növények. Nekik nagyobb adagot is adhatsz.

Komposzthoz is szórhatod: ezzel egyrészt rengeteg nitrogént juttatsz bele, másrészt gyorsítod a érlelődését.

A zöldségmagok is szeretik a kávézaccot: vetés előtt keverd össze őket régebbi, megszáradt és penészmentes zaccal. Ezzel extra adag energiához és tápanyaghoz jut a növényt a fejlődése első pillanatától kezdve.

Ha zöldebb, egészségesebb pázsitot szeretnél, nyáron oldj fel 20 liter vízben 2 csésze zaccot, majd miután 1-2 napig hagytad állni az oldatot, locsold ki a fűre.

Végül pedig az ágyások köré szórva távol tarthatod vele a csigákat, hangyákat és más rovarokat, sőt a frissen felkapált földet előszeretettel WC-nek használó macskákat is!

Háztartási és konyhai segítő

A háztartásban is megtalálod a helyét a kávézaccnak: például a fehér ruhákon esett foltokat tisztíthatod vele (keverd el langyos vízzel, és ebben mosd ki kézzel a foltot), eltüntetheted a barna fabútorokon a karcolásokat (nedves zaccot viszel a felületre és alaposan beledörzsölöd), vagy pácolhatsz vele úgy, hogy a savas zaccal bekened a húst, pihenteted pár órát, majd sütés előtt lemosod. (Ha füstös ízt szeretnél, akkor rajta is hagyhatod). Végül pedig szagtalaníthatod vele a hűtőt vagy a rossz illatú ruhákat és cipőket is: tegyél egy tálba vagy zacskóba zaccot, és helyezd el a hűtőszekrényben vagy a ruhák között.

A bőröd is ápolja

Kevesen tudják, de a kávézacc kozmetikumként is kiválóan alkalmazható: bőrradírként működik például, ha összekeversz egy félcsészényit belőle ugyanennyi kókuszpálma cukorral, egy negyed csésze olívaolajjal és egy teáskanál őrölt fahéjjal. Hűtve két hétig is friss marad, és pontosan úgy kell használnod, mint a boltban vett bőrradírt.
A bőrbe is masszírozhatod: ez serkenti a vérkeringést (ennél fogva a bőr tápanyagcseréjét), tágítja az ereket és csökkenti a vízvisszatartást – egyszóval hatékony narancsbőr elleni kozmetikum. Hasonlóképpen a hajas fejbőrt is táplálja és tisztítja, segítve a haj egészséges növekedését. Ha a szemed köré kensz sűrű kávézacc és kókuszolaj-keveréket, akkor eltüntetheted karikákat és duzzadtságot. A kávézacc-maszkot hetente kétszer érdemes az arcodra pakolni, és minden alkalommal 15-20 percig hagyd fent!

A házi kedvenceid is szeretni fogják

A macskák és a kávézacc barátságtalan viszonyáról már szóltunk pár szót, azt viszont még nem mondtuk, hogy akkor is jó hasznát veszed, ha kutyát tartasz. Ugyanis ha fürdetés után a bundájába keversz egy kis zaccot, azzal elűzöd belőle a bolhákat és más irritáló élősködőket, ráadásul finom illatú lesz a kutyus. Ha így használod fel, két dolgot ne feledj: a kávézaccot mosd le a kezelés után a bundájáról, és ne engedd, hogy megegye, mert számára ez az anyag mérgező lehet.

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top