Egészség

Hatástalan kézfertőtlenítőt terjesztettek az országban

Közintézményekbe, óvodákba és háziorvosokhoz is került a termékből, amelynek visszavonták az engedélyét.

Nem rendelkezik megfelelő fertőtlenítő hatással egy olyan kézfertőtlenítő szer, amelyből a MÁV-hoz, valamint önkormányzati intézményekhez is került – derítette ki a 24.hu.

A glady-SEPT márkájú kézfertőtlenítő terméket úgy hirdeti a Gladiolus Kft., mint aminek baktérium-, gomba- és vírusölő, valamint a TBC-t előidéző baktériumot elpusztító hatása van. Ehhez képest a kormányhivatal is megerősítette, hogy a szer nem elég hatásos.

A lapnak azt írták, hogy a Kecskeméti Járási Hivatal eljárása után az országos tisztifőorvos visszavonta a termék forgalomba hozatali engedélyét. Emellett elrendelte az érintett termékek forgalomból való kivonását is, mivel

a termék nem rendelkezik a tőle elvárt fertőtlenítő hatással, ezért annak kézfertőtlenítő szerként történő felhasználása jelentős járványügyi és közegészségügyi kockázatot jelent.

Különösen jól hangzik mindez, amikor a koronavírustól való félelmükben az emberek megrohamozzák a boltokat a kézfertőtlenítőért. A Gladiolus Kft. rengeteg közbeszerzést nyert, így ők szállítottak egyebek mellett

  • a kecskeméti önkormányzatnak és a város intézményeinek, beleértve a bölcsődéket, óvodákat háziorvosokat, vérvételi helyeket;
  • Fót önkormányzatának és intézményeinek;
  • a MÁV-nak;
  • a Magyar Közútnak;
  • a budapesti Főpolgármesteri Hivatalnak;
  • az állami/önkormányzati kézben levő busztársaságok és víziközmű-szolgáltatók beszerzéseit intéző vállalathoz (Univerzál Beszerző Kft.).

A cég azonban nemcsak közintézményeket látott el, a problémás termék korábban a webáruházak kínálatában is benne volt, így bárki vásárolhatott belőle.

Bajáki Ede, a Gladiolus tulajdonos-ügyvezetője azt mondta a 24.hu-nak: volt már olyan a cége történetében, hogy egy laboreredmény nem hozta meg a kívánt eredményt, de ezekből messzemenő következtetést nem szokott levonni.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

További hírek a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top