Egészség
Szponzorált tartalom

Így tarthatod távol a kullancsokat a kutyádtól

A kullancsfertőzés nagyon veszélyes dolog lehet, ráadásul Magyarországon egyre nő azoknak a területeknek a száma, ahol ez az élősködő megtelepedett. Megmutatjuk, mit tehetsz azért, hogy a kutyádba ne kerüljön kullancs, és azt is, hogyan vedd ki belőle, ha már egyszer összeszedte.

Elterjedt tévhit, hogy kullancsot csak az erdőkben szedhetünk össze mi emberek, vagy a velünk sétáló kutyák. Bár valóban nagyobb számban fordulnak elő ezek az élősködők a fás, bokros területeken – főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben –, de nemcsak itt kell óvatosnak lennünk, hanem a városi parkok gondozott füvén és a kutyafuttatókban is. Bizonyos fajok ugyanis kifejezetten az ilyen környezetet kedvelik. Egy kiadós kutyasétáltatás után ezért mindig alaposan vizsgáljuk át a kedvencünk bundáját, és ha kullancsot találunk benne, azonnal távolítsuk el. Megmutatjuk, hogyan.

Városban, rendezett parkokban és kutyafuttatókban is összeszedhet kullancsot a kutyád

Városban, rendezett parkokban és kutyafuttatókban is összeszedhet kullancsot a kutyád

Így NE csináld!

A legjobb, ha a közismert házi praktikákat elkerüljük – például soha ne próbáljuk távozásra bírni a kullancsot úgy, hogy olajat vagy zsíros krémet kenünk rá. Lehet ugyan, hogy ettől az élősködő abbahagyja a vérszívást és továbbáll, ám valószínűbb, hogy belefullad a kencébe, de előtte még visszaöklendezi egy részét annak, amit addig kiszívott. Ez azért veszélyes, mert ha hordoz valamilyen kórokozót, akkor ez is belekerül a kutya szervezetébe, és súlyos betegségeket idézhet elő.

Tűt se használjunk, mert ez kiszúrhatja a kullancs potrohát, ami ugyanúgy fertőzéshez vezethet, mint a krémes-olajos módszer.

Kézzel sem tanácsos próbálkozni, mert így összenyomhatjuk a kullancsot. Ezzel szintén csak azt érjük el, hogy a veszélyes béltartalom átkerül a kutyába, ha pedig megpróbáljuk tekergetni is, mint egy dugóhúzót, még mélyebbre kerülhet a bőr alá a kullancs. (Fontos megjegyezni, hogy nem minden kullancs fertőz, és nem maga a kullancscsípés a veszélyes. A kullancs ugyanis csak terjeszti egyik állatról a másikra a betegséget, ráadásul egyes veszélyes fertőzéseket – például a kutyákra is veszélyes Lyme-kórt – csak bizonyos fajtájú kullancsok terjesztenek. Tehát a kullancscsípés nem egyenlő a megbetegedéssel, de ugyanakkor azt sem tudhatjuk, hogy a kutyánkban talált kullancs fertőzött-e vagy sem. Egyszóval nem árt az óvatosság.)

Használj kullancscsipeszt

A házi módszerek helyett inkább használjunk csipeszt, vagy erre a célra kitalált kullancskanalat minden esetben. Ezek gyógyszertárban vagy állatkereskedésekben beszerezhetők. Ha kullancsot találunk a kutyánkban, ne várjunk a kiszedéssel – ugyanis minél tovább szívja az állat vérét, annál nagyobb az esély rá, hogy meg is fertőzi. Ha már kutyasétáltatás közben észrevesszük az élősködőt, ott helyben vegyük ki, ne várjunk, amíg hazaérünk!

A kullancscsipesz a legjobb eszköz az élősködő eltávolítására

A kullancscsipesz a legjobb eszköz az élősködő eltávolítására

Maga a művelet egyszerű, és bárki képes rá: a fej végénél, a befurakodott kullancs tövénél fogjuk meg az élősködőt, és tekergetés nélkül húzzuk ki a csipesszel. Akkor csináljuk jól, ha a kutya bőrén kis sátor keletkezik a húzás közben – tehát ne rántsuk, tépjük, hanem fokozatosan húzzuk ki a kullancsot! Előfordulhat, hogy beszakad a kullancs feje, ám ez közel sem jelent akkora bajt, mint sokan hiszik. A kutya szervezete rövid idő alatt kilöki magából egy kisebb gyulladásos reakció során a bent maradt testrészt.

Ezután szabaduljunk meg tőle – ha a természetben vagyunk, tapossuk szét, otthon viszont a legjobb, ha a wc-be dobjuk. Ha „eltettük láb alól” a kullancsot, a helyét alkohollal vagy jóddal fertőtlenítsük. Ennyi az egész!

Jobb megelőzni a bajt

Mivel tényleg bárhol előfordulhat kullancs és sosem tudhatjuk, hordoz-e fertőzést vagy sem, a legjobb, ha megelőzéssel védekezünk ellene. Azért is tanácsos ez, mert egyes kullancs által terjesztett betegségekre – például a már említett Lyme-kórra – nincs megbízható és végleges gyógyulást kínáló kezelés. Van viszont számos olyan eszköz és szer, amely távol tartja az élősködőt.

Szóba jöhet például nyakörv, spray vagy nyakra cseppenthető készítmények. Érdemes ezek használata előtt megkérdezni az állatorvost, hogy tekintettel a kutyán fajtájára, méretére és korára ő mit javasol. Számos ilyen szer esetében igaz, hogy nem  egyfajta védőburkot képez a kutya körül amely elriasztja a kullancsot, hanem valamilyen mérgező anyagot juttat vérszívás közben az élősködőbe amitől az elpusztul. Egyszóval a kullancsot ugyanúgy össze fogja szedni majd a kutyánk, mint eddig – és ezért továbbra is mindig rendszeresen át kell vizsgálni a bundáját! – de huzamosabb ideig nem marad meg benne. Ugyanakkor már kaphatók olyan modern készítmények is, melyek repellens hatással rendelkeznek, vagyis nem engedik, hogy vért szívjon a kullancs, és egyúttal el is pusztítják azokat. Ha tehetjük, ilyen szert vegyünk, mert ez jóval magasabb hatásfokkal gátolja meg, hogy egy kullancsból kórokozók jussanak kedvencünk szervezetébe.

Hol keressük a kullancsot a kutyán?

Minden testtájat érdemes átvizsgálni, de extra gondossággal kell megnézni a lábakat és az ujjak közét. Előszeretettel telepszik meg ezen kívül a kullancs a fülekben, a nyakörv alatt, a szemek környékén, a fenékrészen, sőt még a szájban is. Pár perc alatt végig lehet pásztázni ezeket a részeket, és meggyőződhetünk róla, van-e kullancs a kutyában. Feltétlenül hasznos, ha ezt minden a sétáltatás után megtesszük!

 

Ezt olvastad már?

A kullancscsípés nem tréfa

Ez is érdekelhet Megnézem
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top