Egészség

Véradásra bármikor elmehetünk a korlátozás alatt is

Szigorúbbak lettek a véradás feltételei is.

Elhagyhatja lakhelyét az, aki véradásra megy – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat pénteken az MTI-vel.

A kormány szombattól kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére, az emberek a lakóhelyüket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatják el.

Hangsúlyozták, hogy a véradás, a plazmaadás az alapos okok közé tartozik, amelyek esetében elhagyható a lakhely, és felkereshető a legközelebbi ilyen helyszín.

Az OVSZ tudatta azt is, hogy a véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében a véradás helyszínére történő belépés előtt elvárják a kézfertőtlenítést, a véradási helyszínen pedig korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát.

A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló területet úgy alakítják ki, hogy meglegyen az egyes véradók között a 1,5 méteres távolság. Azokat a munkatársaikat, akik valamilyen szempontból kockázatot jelentenek, távol tartják a véradóeseményektől. Ezek a biztonsági intézkedések érvényesek a plazmagyűjtő állomásokon is.

A véradó szolgálat szigorúbb véradási feltételeket határozott meg, amelyekről ide kattintva lehet tájékozódni.

Többek között azt kérik, ne jelentkezzen véradásra, és ne lépjen be a véradás területére az, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt,

  • kimutatták nála a koronavírust,
  • valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba.
  • A vérellátó szolgálat azt kéri, azok se menjenek vért adni, akiknek hirtelen megjelenő betegsége volt, például magas, 37,5 Celsius-foknál magasabb láz, izomfájdalom, köhögés, légszomj, vagy erős fáradékonyság.

„Elkötelezett véradóinknak köszönhetően a vérkészlet stabil, a kórházak vérellátása folyamatos, a plazmaadással pedig a gyógyszeralapanyag-utánpótlás garantált” – szögezték le, megköszönve a véradóknak, hogy a jelenlegi helyzetben is számíthatnak rájuk.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

További cikkek a koronavírusról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top