Egészség

Koronavírus: felgyógyult egy 95 éves svájci nő

Antibiotikumokkal és a klorokin maláriaellenes szerrel kezelték az idős asszonyt.

Felépült és már otthonából tartja interneten a kapcsolatot 10 unokájával és 11 dédunokájával egy 95 éves svájci nő, akit egy hétig ápoltak a Covid-19-betegséggel intenzív osztályon. Mint Gertrude Fatton elmondta, elkülönítőben kezelték, és volt egy pont, amikor elutasította, hogy intubálják légzésének megkönnyítésére. „Az én koromban ne intubáljanak engem. Leéltem az életemet, és azt mondtam nekik: engedjenek el békésen” – idézte fel.

Egy hétig antibiotikumokkal és a klorokin maláriaellenes szerrel kezelték. Most boldog, hogy otthon lehet a franciaajkú Neuchatel kantonban lévő otthonában macskájával és családjával. „Remélem, visszatér az erőm, hogy egy kicsit tovább élhessek. Vannak unokáim, dédunokáim, szeretném látni és hallani őket. Az interneten társalgunk az iPad-emen” – mondta.

 

„Nem féltem a haláltól. Az én koromban, 95 évesen már nem fél az ember, ideje elmenni. De nem gondoltam arra, hogy meg fogok halni, egyáltalán nem. Nem féltem” – hangoztatta. Fatton, aki járókerettel jár, elmondta, hogy egész életében egészséges volt, bár kapott vérnyomáscsökkentőt és néha köhögés elleni szirupot bronchitisére.

Svájcban péntekig 197 ember vesztette életét a koronavírus-járványban, a fertőzöttek száma elérte a 12 161-et.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/AP/Francisco Seco 

A legfrissebb koronavírus-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top