Egészség

Az orrdugulás a legbosszantóbb és az orrspray a legnépszerűbb – Itt vannak a Nagy Orrdugulásteszt eredményei

Kiderült mint gondolnak mások a megfázás bosszantó tüneteiről. Érdekes dolgokat tudhatunk meg, a tesztünkre adott válaszokból.

Sajnos a megfázás és az orrdugulás mindannyiunkat érinthet, és rendszerint érint is egy évben akár többször is. Szerencsére a tünet nem mindig társul komoly betegséghez, mégis nagyon kellemetlen és zavaró. Kíváncsiak voltunk, hogy ki hogyan száll szembe vele és kinek mi a legzavaróbb benne. Ezért elkészítettük a  Nagy Orrdugulástesztet, amit az nlc.hu és a 24.hu olvasói is kitöltöttet, több mint 17.000 válasz érkezett. Íme az eredmények:

A legbosszantóbb tünet

A megfázásoknak számos kellemetlen tünete van. többek között a következők:

  • Fejfájás
  • Köhögés
  • Orrfolyás
  • Orrdugulás

Az első kérdésünk az volt, hogy melyik ezek közül a legbosszantóbb. A válasz pedig az orrdugulás,  toronymagasan vezet. A többi tünet arányai között nincs ennyire számottevő különbség.

A felső ábrán az nlc.hu, az alsó ábrán a 24.hu eredményei láthatóak.

A felső ábrán az nlc.hu, az alsó ábrán a 24.hu eredményei láthatóak

A felső ábrán az 24.hu, az alsó ábrán a nlc.hu eredményei láthatóak

Az orrdugulásban is több minden zavarhatja az embert, ezért erre külön is rákérdeztünk, 80%-ban az zavarja a válaszadókat, hogy nem kapnak levegőt, csak 15%-ban az, hogy a probléma elvonja a figyelmüket minden másról, és 5%-ban az orrdugulás okozta fejfájás.

Fotó: Brittany Colette/Unsplash

Fotó: Brittany Colette/Unsplash

Azt is megkérdeztük, hogy mi a legzavaróbb az orrfolyásban. Itt 55%-ban a folyamatos fújástól kipirosodott és megfájdult orr a legzavaróbb, a válaszadók 30%-a szerint az a legrosszabb, hogy állandóan fújni kell az orrukat, 10% szerint, hogy mindig arra kell figyelni, hogy legyen kéznél papírzsepi, 5%-ot pedig a higiénia, vagyis az, hogy a sok taknyos papírzsepi nem higiénikus.

A kezelés módja

A kezelés gyorsaságában megoszlottak a válaszok 41-33% azonnal kezelni kezdi a tüneteket, amint jelentkeznek, 38-43% akkor kezdi kezelni, amikor már nagyon zavarja, 23-21% pedig akkor, ha már túlságosan régóta fennáll. (Az első százalékos érték az nlc.hu olvasóira, a második a 24.hu olvasóira vonatkozik).

Arra, hogy mit használnak az orrdugulás kezelésére hasonló válaszokat kaptunk, egyértelműen az orrspray a legnépszerűbb (80%-ban), orrcseppet csak a válaszadók 20%-a használ, orrmosó kancsót pedig csak 5%-uk (több választ is lehetett jelölni).

Az átlagos számok

Bizonyos számokra is rákérdeztünk. A válaszadók a megfázás ideje alatt átlagosan 50 zsebkendőt használnak el. Átlagosan 2-3 alkalommal fáznak meg egy évben és ilyenkor 4-6 napig betegek.

Fotó: Kelly Sikkema/Unsplash

Fotó: Kelly Sikkema/Unsplash

Háttérismeretek

Az olvasók háttérismeretei is érdekeltek minket a kitöltők 50%-a tudta, hogy pontosan miben segítenek az orrcseppek és orrspray, azaz hogy érösszehúzódást okoznak a nyálkahártyában, és így csökkentik a keletkező orrváladék mennyiségét valamint az orrdugulást.

A válaszadók több mint 95%-a tisztában volt vele, hogy komoly szövődményei lehetnek, ha nem vesszük komolyan a megfázás kezelését. Ilyen például az arcüreggyulladás. Azt 60% tudta helyesen, hogy ugyanaz az orrcsepp vagy orrspray alapesetben nem alkalmas a megfázás tüneteinek és az arcüreggyulladás kezelésére is, de már vannak olyan kombinált készítmények, amik mindkét esetben hatásosak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top