Aktuális

Széklettel is átadható lehet a koronavírus

Úgy tűnik, az eddig ismert cseppfertőzés csak az egyik út.
izolálták a vírust

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói egy beteg székletmintájából azonosították az új koronavírust – írja a 24.hu. Korábban nemzetközi tanulmányokban megjelentek már feltételezések arra vonatkozóan, hogy a vírus ürül széklettel, de eddig csak molekuláris biológiai módszerekkel tudták ezt igazolni.

Jelen kísérletben viszont fertőzőképes vírust sikerült izolálni, ami befolyásolja a fertőzésről eddig alkotott összképünket – nyilatkozta a pécsi egyetemi tévének Jakab Ferenc professzor, a PTE Virológiai kutatócsoportja, egyben a kormány által felállított Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője.

„Fontos azonban hozzátenni, hogy az elsődleges és egyértelmű átadási mód még mindig a cseppfertőzés. Ugyanilyen fontos, hogy senki ne kezdjen rettegni, ez leginkább tudományos szempontból jelentős eredmény, amely segít jobban megérteni a vírus működését” – mondja Dr. Kemenesi Gábor, a laboratóriumi munkát vezető pécsi virológus. Mint kiderült, az ilyen úton történő átadási kockázat gyenge, de azért jelen van.

„A világ fejletlenebb régióiban nagyobb hangsúlyt kaphat, valószínűleg a következő hónapok epidemiológiai adatai választ adnak a jelenség pontos szerepére és mértékére. Ez az eredmény ugyanakkor tovább erősíti a kézhigiénia rendkívüli fontosságát is” – teszi hozzá a 24.hu.

Koronavírushírek az nlc.-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top