Egészség

Idén még mehetünk a Balatonra – véli az Új Szent János Kórház főigazgatója

Egy optimista kórházigazgató.

Nemrégiben nyílt meg az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő covid osztálya. A csalad.hu készített interjút a főigazgatóval, dr. Takács Péterrel. „Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a 130 éves intézményünk pavilonrendszerű. A különálló épületek máskor akár hátrányt jelenthetnek, most éppen az az előnyünk, hogy egész épületeket szabadíthatunk fel.

A járványhelyzetre kialakított részlegen 55 ágy, 15 lélegeztetőgép és 35 oxigénterápiás hely van. Jelenleg 25 koronavírus-gyanús pácienssel foglalkoznak itt, közöttük egyet kell lélegeztetni. Akik súlyosabb légúti tünetekkel érkeznek, azok az épület alsó szintjén fekszenek, elkülönítve. Itt történik a tesztelés, illetve a mintavétel. Akiről beigazolódik, hogy pozitív lett a koronavírustesztje, rosszul is érzi magát, azt az emeleten helyezik el – írja a portál.

Forrás: hegyvidek.hu

Forrás: hegyvidek.hu

Akitől levettük a mintát, és enyhébb tünete van, hazamehet azzal a feltétellel, hogy vállalja az otthoni karantént” – mondta el a főigazgató, aki azt is részletezte, miért ilyen különböző a betegség lefolyása: „Minél érettebb a tüdő, magyarul minél idősebb valaki, annál több olyan sejtfelszíni receptor van az egyes tüdősejteken, amibe a vírus be tud csatlakozni. Minél több helyen tud bejutni, annál több kárt okozhat. Minél több alapbetegsége van valakinek, annál könnyebben gyűri le a vírus.”

Dr. Takács Péter arra számított, hogy március végén tömegével fognak lélegeztetésre szoruló betegek jelentkezni Budapesten. Szerencsére ez az ugrás elmaradt, sikerült ellaposítani a járványgörbét – jegyzi meg. „Azt mondanám, de ez csak tipp, hogy a tetőzés május elején várható. Utána szépen lassan lecseng a járvány, és még az idén csobbanunk a Balcsiban. Ha szerencsénk van, akkor már júliusban.”

Koronavírushírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top