Egészség

Hatékony oltás a koronavírus ellen – mikor?!

A legoptimistább szakértők egy-másfél évről beszélnek.
lesz-e oltóanyag

Világszerte számos kutató dolgozik azon, hogy kifejlesszék a koronavírus elleni oltóanyagot. „A végleges, élesben és széles körben bevethető védőoltásig azonban jelen állás szerint még így is legalább egy-másfél évet kell várni” – olvashatjuk az Index hírportálon. Egyeseket elkezdtek embereken tesztelni, három anyag pedig már a klinikai teszt fázisába ért (egy kínai, egy amerikai és egy amerikai-kínai közös fejlesztés). „A DNS- és RNS-alapú vakcinák nagyon ígéretesek, de még új technológiának számítanak. Előnyük, hogy sokkal könnyebben és gyorsabban gyárthatók, de emberi használatra eddig még nem engedélyeztek ilyen vakcinát” – írja az Index.

Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem vakcinológus professzora is új oltóanyagon dolgozik csapatával. Embereken viszont csak a következő két hétben kezdik el tesztelni a lehetséges ellenszert. – „80 százalékig biztos abban, hogy a kutatócsoportja által a SARS-CoV-2 ellen fejlesztett vakcina hatásos lesz, és szeptemberre elkészül” – idéz a londoni Times szombati cikkéből a Qubit oldal. A professzor nagyon bizakodó. „Tárgyalásokat folytat a brit kormánnyal a finanszírozásáról, hogy még a végső eredmények beérkezése előtt megkezdődhessen a vakcina gyártása” – olvashatjuk a portálon. A brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock is bízik a kutatás sikerességében. Ám a gyógyítást hozó vakcina kifejlesztése hihetetlenül költséges. Részben ezzel magyarázható, hogy az eddig ismert koronavírusok ellen máig nem létezik ellenszer. Meglehet, egyik sem idézett elő világméretű járványt, így finanszírozásuk eddig nem lett volna kifizetődő.

Hazánkban is próbálnak ellenszert találni a koronavírusra. Igaz, gyógyszer, és nem vakcina fejlesztése a cél. A kutatást – amit Kacskovics Imre immunológus professzor vezet – 300 millió forinttal támogatja az állam.

Hogy végül gyógyszerben vagy vakcinában rejlik a megoldás, annak esélyét csak latolgatni lehet. Mégis a jelenlegi példák alapján az oltás irányába billen a mérleg nyelve. A tervezéstől a forgalomba hozatalig azonban hosszú út vezet. „Ez a folyamat hagyományosan akár egy évtizeden át is húzódhat” – írja az Index.

További cikkek a kísérletekről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top