Egészség

Sikeres volt a koronavírus elleni védőoltás első tesztje

A koronavírusnak kitett kísérleti állatok egyike sem fertőződött meg a teszt során.

Ígéretes eredményekről számolt be a Science tudományos folyóirat: úgy tűnik, megvan az első olyan vakcina, amelyet sikerrel teszteltek állatokon, április 16. óta pedig már embereken is végeznek kísérleteket – írja a Qubit

A pekingi Sinovac Biotech két különböző dózis felhasználásával összesen nyolc Rhesus majmot vetett alá az úgynevezett inaktivált vakcinával végzett kísérleteknek. Az állatokat az oltást követően három héttel később kitették a covid-19 (más néven SARS-CoV-2) koronavírusnak, közvetlenül a tüdejükbe juttatva a vírusmintákat, de a majmok közül egy sem fertőződött meg. 

Az inaktivált vakcinát sikerrel alkalmazzák például az influenza elleni védőoltásokban: a készítmény tartalmazza ugyan a vírust, de inaktivált változatban, így nem jelentkeznek az élő kórokozót tartalmazó oltások rizikói. 

Sikeres volt a koronavírus elleni vakcina első tesztje

Ausztráliában már embereken tesztelik a koronavírus elleni vakcinát (Fotó: Getty Images)

A vizsgálat során egy kontrollcsoportot is alkalmaztak: a vakcinával nem beoltott majmok mindegyikénél tüdőgyulladást okozott a koronavírus. 

A Science által megkérdezett virológus, Florian Krammer szerint ennek a megközelítésnek óriási előnye, hogy még a fejlődő országokban is könnyedén elkészíthetik a vakcinát. 

További híreink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top