Egészség

Erdőből a nappaliba: a Facebookon folytatódik az „Út az egészséghez” program

Bár túrázni most nem lehet, a Facebookon azonban folytatódik a szív- és érrendszeri betegek, illetve a cukorbetegek speciális igényeire szabott rehabilitációs és prevenciós program.
A Facebookon is fut az „Út az egészséghez” program

A járványhelyzet okozta kényszerű izoláció miatt nincs mód csoportos vezetett túrákra az erdei túraösvényeken, ezért saját Facebook-oldalt indított az „Út az egészséghez” program. A betegségmegelőzésre és kórházon kívüli rehabilitációra fókuszáló kezdeményezés közösségi médiában megjelenő pillére otthon végezhető speciális gyakorlatokkal, illetve az egészségvédelmet támogató hiteles információkkal látja el a gyógyulásra, egészségük megőrzésére vágyókat.

Csak az Európai Unió tagállamaiban évi 1,9 millió áldozatot követelnek a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek – a cukorbetegséggel, a kóros elhízással és ezek következményeivel karöltve – a magyarországi halálozások több mint ötven százalékáért (!) felelősek. A Budapesti Szent Ferenc Kórház – szakmai partnerségben a Sanofival – e betegcsoportok speciális igényeire reagálva indította el 2015-ben rehabilitációs és prevenciós programját: az „Út az egészséghez” program keretein belül az ország különböző pontjain, eddig a Hárs-hegyen, Újpesten, a Normafán, a Miskolc melletti Csanyikvölgyben, valamint Veresegyházon alakítottak ki túraösvényeket.

A túraösvények és az ott végezhető aktivitások ideális megoldást jelentenek a kardiológiai beavatkozáson átesett emberek gyógyszeres terápiát kiegészítő fizikai rehabilitációjához. A sétaútvonalon elhelyezett táblák és a túralapok segítségével elsajátítható néhány alapvető egészségügyi mutató és mérési módszer, mint a helyes pulzusmérés és az ideális tréningzóna kiszámítása, melyek segítségével egyéni állapotfelmérésre is lehetőség nyílik. A program szerves része, hogy a túra során mért egészségügyi adatok kiértékelésre kerülnek, eltérés esetén pedig további kivizsgálások javaslata történik. A kezdeményezés elfogadottságát jól mutatja, hogy egyre több orvos már kifejezetten állapotfelmérési céllal küldi pácienseit a sétára.

Már vannak, akik az életüket köszönhetik a túralapok kérésre történő kiértékelésének. „Az indulás óta eltelt szűk öt évben a magukat egészségesnek gondoló túrázók 3 százalékánál vált indokolttá szakorvosi vizsgálat valamilyen komolyabb kardiovaszkuláris megbetegedés gyanúja miatt. A túraösvények látogatói között sokakra jellemző a súlyfelesleg, náluk pedig gyakran merül fel olyan enyhébb, műtét nélkül kezelhető probléma, amilyen a magas vérnyomás vagy az emelkedett koleszterinszint” – mondta el a program ötletgazdája,  dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója.

Az Európában is egyedülállónak számító program olyan embereknek is nagyszerű választás, akik egészségük megőrzése érdekében keresik fel az erdei túraútvonalakat. „A járványhelyzethez alkalmazkodva a kórház vezetésével közösen úgy szeretnénk a digitális közösségi térbe terelni a programot, hogy az továbbra is be tudja tölteni vállalt szerepét és értékes megoldást kínáljon a különböző egészségügyi igényekre. Amint lehet, természetesen tervezzük a visszatérést az erdei sétákhoz, a közösségi csatorna viszont nagyszerű kiegészítőként kísérheti majd a programot a jövőben is. Számunkra a kényszerű helyzet tulajdonképpen a fejlődés lehetőségét is adta.” – mondta el Asztalos Andrea, a túraösvény-hálózat létrehozásában szakmai partnerként résztvevő Sanofi kommunikációs igazgatója.

A közösségi oldalon, gyógytornászok által kidolgozott és bemutatott, otthon is végezhető tornagyakorlatokat, illetve hiteles és hasznos információkat, tanácsokat osztanak meg azokkal, akiknek a rehabilitációhoz van szükségük a rendszeres, ám speciális mozgásra, életmódra. Az „Út az egészséghez” néven elérhető Facebook-oldal ugyanakkor a szív- és érrendszeri betegségekkel, magasvérnyomással vagy cukorbetegséggel élőket is aktivitásra sarkallja, és gyakorlatilag bárki csatlakozhat a közösséghez, aki szeretne tenni egészsége megőrzéséért.

Ezek is érdekelhetnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top