Egészség

Szemen keresztül is elkaphatod a koronavírust

Egy friss tanulmány szerint a koronavírus a szemeken keresztül is bejuthat a szervezetbe.

A koronavírus az úgynevezett ACE2-receptorokon keresztül jut be a sejtekbe.  Ezek a receptorok megtalálhatók a légzőrendszerben és a tüdőben, ahol a koronavírus köztudottan támad. A Johns Hopkins Egyetem Szemészeti Klinikájának kutatócsoportja azonban felfedezte, hogy a szemek is előállítanak ACE2-receptorokat, így a vírus ott is bejuthat a szervezetbe.

Ha egy fertőzött személy tüsszentéséből vagy köhögéséből származó cseppek egy másik ember szemébe mennek, ezen keresztül is elkaphatja a koronavírust. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy egyes betegek miért tapasztaltak kötőhártya-gyulladást a Covid-19 tüneteként, amely egy vizsgálat szerint a koronavírusban szenvedő emberek mintegy 30 százalékát érinti.

A szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe. a koronavírus

A szemen keresztül is bejuthat a szervezetbe. a koronavírus (Illusztráció: Getty Images)

“Az eredmények azt mutatják, hogy a szemfelszíni sejtek, beleértve a kötőhártyát is, érzékenyek a SARS-CoV-2 fertőzésre, emiatt belépési portálként szolgálhatnak” – magyarázta dr. Lingli Zhou, a kutatás vezetője.

A tanulmány szerint a szem védelme legalább annyira fontos, mint a szájat és és az orrot fedő védőmaszkok viselése.

via

További koronavírus-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top