Egészség

“Távcsöves puskával kellett volna leszedni”- végleg kihalt az empátia a kommentekből

Mondanám, hogy a karantén hozta ki ezekből az kommentelőkből az érzéketlenséget, de az igazság az, hogy egyre inkább jellemző, hogy kontroll és empátia nélkül szállnak bele egymásba az emberek a neten.

Apu görcsbe rándult gyomra vagyok! Ez jutott eszembe, amikor két férfi drámáját bemutató hír alatt elolvastam a kommenteket. Olyan emberek hozzászólásai voltak ezek, akik egyébként a nagymamát, az unokát, a macskát, a kisbabát ölelgetik a profilképükön, de az érzelmi intelligencia és az empátia teljes hiányában, írják ki a közösségi oldalra, hogy annak az elkeseredett embernek, aki felmászott kedden az Erzsébet hídra, inkább egy golyó hiányzott a fejéből.

 

Régóta lehet tapasztalni, hogy az együttérzés kihaló félben van. Azt, hogy néhányan inkább lerúgnának valakit a hegy tetejéről, mintsem segítő kezet nyújtsanak, csak mert kövérebb, lassabb, szebb, vagy éppen mentális betegséggel harcol.  Miközben a világ számos pontján befolyásos emberek szólalnak fel azért, hogy ne kerüljön megbélyegzésre valaki, a mentális betegsége miatt, addig nálunk – persze kétlem, hogy ez csak az országunkra korlátozódott jelenség – trend lett látványosan belerúgni a földön fekvőbe.

Mert az az ember, aki felmászik egy hídra, és sikerül megmenti az életét, később úgy épül fel, hogy közben ezek a halálát kívánó kommentek örökre ott lesznek az interneten. Mert, ha valakinek fáj a hasa, azt értelemszerűen orvoshoz küldjük, akinek viszont kicsúszik a lába alól a talaj, azon még lökünk egyet.

De sokkal emberségesebbek nem voltak  azzal a fiatalemberrel sem, aki hétvégén egy házibuliban, kizuhant egy ablakon. A 17 éves fiú a jelenlegi információk szerint életben van, a baleset körülményeiről sok pletyka kering. Nyilván felelőtlenség kijárási korlátozás idején házibulizni, de ez a szörnyűség megtörténhetett volna karantén nélkül is, ráadásul azzal, hogy ezt percenként, az együttérzés hiányában a szülők orra alá dörgöljük, sem nekik, sem a gyermeknek nem lesz könnyebb.

Emberek válnak egyik napról a másikra munkanélkülivé, várakoznak kórházi kezelésekre, vagy veszítik el mindenüket. És lehet, hogy elfogy az erő, lehet, hogy elszakad a cérna. Lehet, hogy elment egy hozzátartozója, és az is lehet, hogy nincs senkije, akiből erőt meríthetne, akire a vészhelyzetben támaszkodhatna. Ilyenkor elég lenne sok erőt, és gyors felépülést kívánni, de ha ennyit nem tudunk mondani, akkor maradjunk csendben.

Ők nem tették. Innen is “gratulálok”:

Aki azon mérgelődik, hogy nem halad a forgalom a hídon…

Hová lett az együttérzés a kommentekből?

Aki azon mérgelődik, hogy nem halad a forgalom a hídon…

Kit érdekel?

Együttérzés nélküli kommentek

Kit érdekel?

Feltűnési viszketegség

Eltűnt az együttérzés a kommentekből

Feltűnési viszketegség.

Az adója miatt aggódó

Együttérzés? Minek!

Az adója miatt aggódó.

A közöny

Együttérzés helyett fröcsögés

A közöny.

A kedves nagymama, aki lelökné az embertársát

Együttérzés

A kedves nagymama, aki lökne.

A legempatikusabb mindenki közül

Hozzászólások együttérzés nélkül

A legempatikusabb mindenki közül…

Az irónia bajnoka

Empátia és együttérzés kihalóban

Az irónia bajnoka.

Megint a fiatalok

Együttérzés nélküli kommentek

Megint a fiatalok

Taknyok, kábító, minek

Együttérzés nélküli komment

Taknyok, kábító, minek

Ha valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot! Ha te érzed úgy, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, bátran hívd őket!

Empátia és a gyerekek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top