Egészség

Kutyák szagolhatják ki a koronavírus tüneteit

A négylábúak a bajban is barátaink.
Ők is segíthetnek

Érdekes vizsgálatot folytatnak brit (igen) kutatók a Durham egyetemen. Annyit már tudunk, hogy speciálisan kiképzett kutyák képesek előre jelezni például az epilepsziás rohamot vagy a cukorszint leesését, de „kiszagolják” a Parkinson-kór tüneteit is, felmerült a gondolat, hogy talán a koronavírus-fertőzést is felismerhetik, még az első jelek mutatkozása előtt – írja a BBC.

Elsőre talán meredeken hangzik a dolog, de van alapja: azt tudjuk, hogy az ebek szaglása elképesztően kifinomult, az pedig az utóbbi évtizedek felfedezése, hogy a szervi megbetegedések megváltoztatják az ember testszagát. „Egy erre kiképzett kutya kétszázötven embert is képes lehet megvizsgálni óránként” – nyilatkozta James Logan a BBC-nek. „Korábbi munkánk alapján az már elmondható, hogy a maláriának például jellegzetes illata van, erre a célra már sikeresen képeztünk ki állatokat. Erre a Covid 19 esetében is van remény” – tette hozzá.

A kutatást a kormány is támogatja: félmillió fonttal járultak hozzá a tesztekhez – jelenleg hat kutyával próbálkoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top