Egészség
Szponzorált tartalom

Fáj a lépcsőzés? Jelek, amik térdízületi porckopásra utalnak

Nem érted, hogy fájhat a térded, amikor alig lépted át a harmincat? A térdízületi kopás 30 és 50 éves korunk között a legjellemzőbb, mutatjuk, mit tehetsz ellene!

Nem kell idősnek lenned ahhoz, hogy már a lépcsők látványa is fájdalmat okozzon. A térdízületi kopás akkor is kialakulhat, ha a mozgás nem az életed része, de abban az esetben is, ha például rendszeresen futsz. Elmondjuk, milyen jelek utalhatnak térdízületi kopásra, és azt is, hogy mit tehetsz ellenük.

A térdízületi porckopás tünetei

Az artrózis, azaz az ízületi porckopás sokkal gyakoribb probléma, mint azt elsőre gondolnád. Ha gyakran fáj a térded, annak nemcsak gyulladás, hanem porckopás is lehet az oka. Ilyenkor a fájdalom nem feltétlen csak egy testrészben, például a térdben jelenik meg, hanem ki is sugározhat. Az ízületi kopás persze, nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem egy folyamat eredménye, aminek viszont több eredője is lehet, mint például a rendszeres, de nem megfelelő talajon és cipőben történő futás.

Amikor artrózis okozza a térdfájdalmaidat, annak az az oka, hogy az ízületeidet borító porc elvékonyodott, töredezetté vált, de ha a kopás már előre haladott, a porc szinte teljesen el is fogy. Magát a folyamatot, vagyis azt, amíg a porckopás megtörténik, jellemzően nem érzékeljük, ellenben a végeredményt annál jobban, ugyanis az ízületi porckopás okozta fájdalmakat már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Fáj a lépcsőzés? Jelek, amik térdízületi porckopásra utalnakÍzületi merevség is kialakulhat

A fájdalom mellett a térdízületi porckopás jelenlétére utalhat az ízületi merevség, a végtagok mozgásának korlátozottsága is és a kattogó, ropogó hang is porckopásra utalhat. Érdemes megfigyelned azt is, hogy terhelésre fokozódik-e a fájdalom, például sport, futás után érzel-e térdfájdalmat. A kezdeti kopás esetében jellemzően terheléskor nő a fájdalom, azonban később már ülve, nyugalmi helyzetben és érezhető. Sőt, az időjárás változásokat is előre jelezheti a térded.

Jó hír azonban, hogy nem kell együtt élned a fájdalommal, tehetsz ellene. A térdízületi porckopás okozta fájdalmakat néhány életmódbeli változtatással csökkentheted, és a mozgástartományt is javíthatod. Te magad is sokat javíthatsz az állapotodon azzal, ha egészségesen étkezel, és olyan mozgásformát választasz, ami nem ró terhet az ízületeidre. Jó, ha tudod, hogy ha van rajtad néhány plusz kiló, az tovább növelheti a fájdalmakat, hiszen a térdeidnek nem mindegy, hány kilót cipelnek. A futás helyett például válaszd a nordic walkingot, de megfelelő, könnyen gördülő cipőben, és semmiképp sem hegymenetnek felfelé. De jó megoldás lehet a tai chi és a mediball, a jóga és a pilates is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top