Egészség

Szervizben a szervezet (x)

Az évek előrehaladtával azt tapasztaljuk, hogy testünk elhasználódik: itt-ott már fáj, recseg-ropog, javításra szorul. Ezek a jelek arra hívják fel a figyelmünket, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk szervezetünk kényeztetésére, igényeinek megfelelően pótolni kell számára a „kenőanyagokat”. A sport és az egészséges táplálkozás hatékony segítséget nyújt ilyen esetekben is.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Mylan EPD Kft. szponzorálta.

Az ízületek egyre merevebbé, az izmaink pedig egyre gyengébbekké válnak évről évre. Mitől alakulhat ez ki? Az artritisz, azaz ízületi gyulladás például lehet olyan degeneratív betegség következménye is, amelyben a csontvégeket fedő porc elkezd lebomlani, az érdessé vált felszín miatt a csontfelületek között súrlódás keletkezik.Ekkor jelennek meg az artritisz bizonyos fajtáinak tünetei. A csontokat borító és a sima mozgást biztosító porcréteg nélkül az ízület finom mozdulékonysága elvész és megmerevszik. Ehhez aztán bizonyos fokú fájdalom és gyulladás társul, ami komoly hatással lehet a mindennapokra. Az oszteoartritisz a betegség leggyakoribb formája, ami sokszor a teherviselő ízületeket támadja meg.

Szervizben a szervezet (x)Futóművek mozgásban

A testmozgás mindenkire jótékony hatással van, de az artritiszben szenvedők esetén ez különösen igaz. A testmozgás erősíti az ízületek körüli izmokat, javítja a keringést és csökkenti a gyulladás káros hatásait. Hosszú távon pedig hozzájárul az alvásminőség javításához, a jobb erőnléthez és az élethez való pozitívabb hozzáálláshoz. Mivel a túlsúly jelentős kockázati tényezőnek számít elsősorban az ízületi kopás esetében, motiváló tényező lehet, hogy a rendszeres testmozgás segít a fogyásban. Kíméletesen kezdjük a sportot és a fokozatosság elvét követve alakítsuk az edzésrendet. Jobb, ha gyakrabban és kevesebbet mozgunk, rövid és kíméletes gyakorlatokat végzünk. Lehet, hogy megerőltetőnek tűnik felkerekedni és mozogni egyet, de egy rövid úszás, a jóga vagy a háztömb körüli séta is csodákat tehet.

Adalékanyagok karosszériához mérten

A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szabályainak betartásán kívül semmi dolgunk nincs annak érdekében, hogy szerveztünket a kellő tápanyaghoz juttassuk. Ajánlott sok gyümölcsöt és zöldséget (napi 5 adagot) az étrendbe betervezni, és kerülni kell a telített zsírokat. Az egészséges testsúly fenntartása szintén fontos az artritiszben szenvedők számára, a növényi rostokban gazdag ételek fogyasztása pedig nagyszerű módszer a kalóriabevitel megfelelő szinten tartására.

A kutatások szerint a kalciumot, a D-vitamint és a vasat is szükség szerint érdemes lehet pótolni.

 

Extrák a hibajavításért

A legmegfelelőbb segítség az ízületi gyulladás típusától és súlyosságától is függ, ezért a tünetekkel ajánlott szakemberhez fordulni. A térdízületi porckopás okozta gyulladás tüneteinek enyhítésére a glükozamin bizonyítottan hatásos – kimutatták, hogy csökkenti az ízületi kopással járó fájdalmat. Ezt a porcokban és az ízületi folyadékban található természetes vegyületet az ízület bizonyos sejtjei termelik az ízületek egészségének és megfelelő működésének fenntartása érdekében, azonban ahogy a porcok elkezdhetnek degenerálódni, szükség lehet rá külső forrásból is. A piacon a glükózamin többféle formája is megtalálható, de csak a kristályos glükozamin-szulfát esetében vannak kellően meggyőző bizonyítékok arra, hogy hatékonyan képes a porcdegeneráció tüneteit mérsékelni. A Dona filmtabletta vagy por ilyenkor nyújt segítséget: kristályos glükozamin-szulfát hatóanyagának köszönhetően kúraszerűen alkalmazva igazoltan csökkenti az enyhe és középsúlyos térdízületi artrózis okozta tüneteket.Enyhíthető vele a porckopás okozta fájdalom, és szedésével késleltethető a térdízületi elváltozások megjelenése is. A Dona kúraszerű alkalmazása javasolt, melynek időtartama 3 hónap. Ez évente több alkalommal, 2 hónapos szünetek közbeiktatásával ismételhető meg.

A Dona 250 mg kemény kapszula, Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz és a Dona 750 mg filmtabletta kristályos glükózamin-szulfát hatóanyagot tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

DON/MAY/20/06, lezárás dátuma: 2020.05.15.

További információ: Mylan EPD Kft., 1138 Budapest, Váci út 150., info.hu@mylan.com

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top