Életmód
Hirdetés

Ne emészd magad! – Megfelelő táplálkozással elmúlhatnak a gyomorproblémák (x)

– Hagyd, most úgyse tudnék enni! – mondjuk a munkahelyi menzán egy nehezebb nap közepén. A stresszre sokan reagálnak emésztési zavarral, pedig rengeteget tehetünk ellene már csak azzal is, ha megfelelő ételeket eszünk a megfelelő módon.

Mi is az emésztés? Elhamarkodottan rávágnánk: az elfogyasztott étel előkészítése arra, hogy energiává alakuljon.
Ez persze így is van, de azért az emésztés sokkal több ennél: a jó gyomor- és bélműködésnek hatalmas szerepe van szervezetünk általános működésében. Ezen a területen történik a tápanyagok felszívása, de a salakanyagok ürítése is. Ez a traktus számos más szervrendszerrel összeköttetésben van a központi idegrendszertől kezdve a májon át a veséig. Jótékony baktériumtelepeivel bélrendszerünk az erős immunrendszer garanciája is.

De nézzük részletesen, micsoda hosszú és összetett folyamat az emésztés, vagyis az, amíg egyetlen falat feldolgozott állapotba kerül!

Így táplálkozz!

Fotó: Profimedia

Az első állomás a szájüreg, ahol a fogak és a nyelv homogenizálják az ételt, az emésztés pedig már a nyál enzimjeivel megkezdődik. A garat és a nyelőcső továbbítja a táplálékot a gyomor felé, ahol működésbe lépnek a gyomornedvek. Az egész rendszer kígyózó mozgása, vagyis a perisztaltika tovább juttatja a félig feldolgozott ételt a patkóbélbe, ahol bekapcsolódik az emésztésbe az epe, a máj és a hasnyálmirigy is. Ez a mozgás folytatódik a vékonybélben, ahol a bélbolyhok felülete eléri a 180 négyzetmétert! Innen a hasznos anyagok felszívódnak, a haszontalanok pedig a vastagbélbe kerülnek, ahol baktériumok veszik kezelésbe ezeket.

Nem is gondolnánk, mennyi „részleg” összehangolt és precíz munkája kell ahhoz, hogy mondjuk, egy falat hús kis zöldséggel hasznossá váljon bennünk, és lényegében üzemanyagot szolgáltasson a napjainkhoz. Ám épp ebből az összetettségből adódik az is, hogy a folyamat számos ponton megakadhat, zavart szenvedhet, amiből aztán egy csomó kellemetlenségünk lehet.

A szervi okokkal nem magyarázható emésztési zavar (funkcionális diszpepszia) szerte a világon sokak, 10 emberből kb. 3-nak az életét keseríti meg. Valamivel több nőt érint, mint férfit.

Hasi fájdalom, görcsök, teltségérzet, elnehezülés, puffadás, túl sok bélgázképződés, hányinger: megannyi tünet, amivel nagyon nem szeretnénk szembesülni, mégis igen gyakoriak, sőt általában egyszerre több is jelentkezik belőlük. Az okok feltárása nem egyszerű, hiszen sok esetben nemcsak a táplálkozás, de a teljes életmódunk, sőt a lelkiállapotunk is befolyásolja azt, hogy milyen az emésztésünk. Érdemes viszont a dolgok végére járni, hiszen ez ördögi kör: ha nem vagyunk jól, az előbb-utóbb a „gyomrunkra megy”, és ha rendetlenkedik a gyomrunk, attól bizony csak egyre romlik a közérzetünk.

Nézzük hát egyesével, melyik probléma általában miért alakul ki!

Hasfájás, görcsölés

Általában nem tartós, viszont kellemetlen érzés. Többnyire akkor fordul elő, ha „túlesszük” magunkat. De ugyanezt tapasztalhatjuk, ha romlott ételt fogyasztunk, és emiatt a beleink begyulladnak.

Teltségérzet, feszülés

Problémás esetről akkor beszélünk, ha olyankor is jelentkezik ez a tünet, ha az illető egyáltalán nem is evett sokat. Így azonban elég kellemetlen étkezni. Azoknál fordul elő, akiknek gyenge a gyomruk izomzata, nem tágul rendesen, ezért az emésztésük lassú.

Puffadás, felfúvódás

Ezt az állapotot is fájdalmasan sokan ismerik. Leggyakrabban amiatt áll elő, hogy  levegőt nyelünk evés vagy ivás közben. De ismertek a puffasztó, nehezen emészthető ételek is, mint a káposzta, a hüvelyesek vagy a karfiol.

Fokozott gázképződés

Hát igen, kínos. Háttere hasonló a puffadáshoz. Ha a levegő megreked egy-egy területen, az fájdalmas feszülést, nyomást okoz.

Émelygés, hányinger

Ijesztő, az ember egyből azt gondolja, valamilyen vírusos megbetegedés áldozata. Sajnos ez is lehetséges, de gyakorta eredményez ilyesmit, ha romlott vagy fertőzött ételt ettünk. Ugyanakkor emésztőrendszeri sajátosságok is állhatnak a háttérben, például túl gyorsan vagy túl erősen összehúzódó gyomorizomzat.

Ideges gyomor szindróma (funkcionális diszpepszia – FD)

Hasonlít az irritábilis bél szindrómához (IBSZ), a leggyakoribb emésztési zavarok egyike. Tünetei kevertek a görcsöléstől a hasfájáson át a hányásig és puffadásig: vagyis szinte minden fent felsorolt jelzés előállhat. Az oka nem pontosan ismert, de nagyon valószínű, hogy pszichoszomatikus tünetcsoporttal állunk szemben, vagyis idegesség, stressz, szorongás a felelős érte.

Ez szörnyű, hogy ilyesmivel kell együtt élni. És nem tehetünk semmit ellene? – kérdezhetitek most. Dehogynem. Hiszen a jó emésztés elsősorban a jó táplálkozáson múlik, mellette pedig még egy sor olyan dolgon, amit szintén egész hatékonyan tudunk befolyásolni. Már írjuk is a tanácsokat!

Így táplálkozz!

Fotó: Profimedia

  • Az ideális táplálékban vannak tápanyagok, ásványi anyagok, vitaminok, víz. Energiatartalma harmadát fehérjék, harmadát zsírok adják, a maradék pedig a szénhidrátoké.
  • Aki gyomorbajokkal küzd, kerülje a túl zsíros, túl fűszeres ételeket!
  • Ugyanígy a gázképződést fokozó, puffasztó ételeket.
  • Ne igyon szénsavas italokat!
  • Vigyen be elegendő rostot!
  • Fontos, hogy legyen elég idő az étkezésre: lassan együnk, alaposan rágjuk meg az ételt!
  • Nyugodt körülmények között kezdjünk neki! Ha idegesek vagyunk, azt ne evéssel vezessük le!
  • Étkezéshez mindig üljünk le.
  • Találjunk időt a rendszeres testmozgásra.

Amennyiben az életmódbeli változtatások nem vezetnek sikerre, a biztonság kedvéért érdemes felkeresni a háziorvost, aki vélhetően gasztroenterológushoz irányít majd. Persze ha csak lehet, előzzük meg a bajt, tegyük meg legalább azt, ami rajtunk múlik!

Május 29. az egészséges emésztés világnapja immár tizennégy éve, azóta, hogy megalakult a Nemzetközi Gasztroenterológiai Társaság (WGO). Minden évben más részterületre fókuszálnak a szakemberek – idén a vastagbél daganatos megbetegedéseire szeretnék felhívni a figyelmet (hazánkban évente mintegy ötezren halnak bele). E kórkép teljes mértékben megelőzhető, az időben elvégzett szűrővizsgálat a kulcsa.

L.HU.MKT.CC.18.05.2020.2272

Az Iberogast vény nélkül kapható gyógyszer.

Forgalmazza: Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest Alkotás u. 50.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Olvass még többet az emésztésről!

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top