Egészség

Ezért ébredsz fel sírva alvás közben

Az alvás elvileg egy békés dolog, pihen a test és lélek, de olykor előfordul, hogy a legmélyebb álmunkból sírva ébredünk fel. Mi lehet ennek az oka?

A legmélyebb álmunkból sírva ébredés bármilyen életkorban elég szörnyű élmény, mindegy, hogy rémálom miatt riadunk fel zokogva vagy a macska nyávogása hozza elő belőlünk. De mi okozhatja az alvásból sírva felkelést?

Természetesen most nem a babakorban elkövetett éjjeli sírásokról van szó, hanem amikor felnőttként könnyek között ébredünk fel éjjel és fogalmunk sincs, mi bajunk van már megint. A leggyakrabban akkor fordul elő, ha túl sok stressz ér minket, ami már sehogy máshogy nem tud távozni, mint alvás közben. De lehet többrétű is a probléma.

Rémálmok

Mindenkinek vannak olykor rémálmai, de érdekes módon a fiatalabb korosztálynál gyakrabban jönnek elő. Gyakran kapcsolják a stresszhez vagy olyan élethelyzetekhez, melyekből nem látjuk a kiutat. Ilyenkor alvás közben egy rémálomban próbáljuk feldolgozni az érzelmi nehézségeket.

Gyakran a stressz zavarja meg az alvást és ébredsz sírva miatta (Kép: Unsplash)

Gyakran a stressz zavarja meg az alvást és ébredsz sírva miatta (Kép: Unsplash)

Gyász

A gyász képes annyira átvenni a hatalmat az érzelmeink felett, hogy álmainkban is előtör. Főleg akkor ébredhetünk sírva miatta, ha nap közben lefoglaljuk magunkat munkával, családdal, egyéb feladatokkal, és csak alvás közben képes a gyász érzése szabad utat törni magának.

Depresszió

Ahogy a gyász esetében, úgy a depressziónál is a szomorúság és kétségbeesés a két fő érzelem, ami nem hagy nyugodni éjjel sem alvás közben. A különbség az, hogy a depresszió sokkal hosszabb távon elkísérhet az életben, mint a gyász, ezért mindenképp szakember segítségét kell kérni, ha emiatt riadnánk fel éjjel – látszólag ok nélkül – sírva.

Szorongás és stressz

A szorongás és stressz mindenkire hatással van életkortól függetlenül. Felnőttként azonban jobban kezeljük, palástoljuk az érzelmeinket, nem zokogunk a minket ért stressztől, mint a kisgyerekek, ezért a sok lenyelt érzés előtörhet álmunkban sírásban.

Ha felriadtál és nem tudsz visszaaludni, segíthet ez a videó:

via

Megfejtjük az álmaidat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top