nlc.hu
Egészség

Merkely Béla: kisebb lesz a járvány második hulláma

Merkely Béla: a járvány második hulláma nem lesz nagyobb, mint az első

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla szerint a koronavírus-járvány második hulláma nem lesz olyan súlyos, mint az első volt.
merkely béla Semmelweis Egyetem rektora

Járványügyi szakértők és szervezetek már jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy fel kell készülni a koronavírus-járvány második hullámára, ami súlyosabb lehet, mint az első.

Most Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az Inforádiónak beszélt a járvány második hullámáról: szerinte október-november környékén várható, de nem lesz nagyobb, mint az első.

Ennek legfőbb oka, hogy az első hullám esetén Európa nem figyelte és tesztelte a lakosságát, sem pedig a beutazókat. Most nyáron azonban folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, az egyetemeken és a Nemzeti Népegészségügyi Központban, figyelve, hol alakulnak ki gócpontok. Ezért a második hullám felkészült helyzetben fogja találni az országot.

Merkely Béla elmondta azt is, hogy a magyarországi keresztmetszeti felmérés szerint az aktív fertőzöttek száma biztosan nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban. Március elejétől május elejéig pedig néhány tízezer főben becsülhető a lakossági fertőzöttség.

A fertőzöttek alacsony száma miatt jó esély van arra, hogy nyáron nem alakul ki újabb járvány. A vizsgálatot pedig ősz elején meg kell ismételni, hogy megfelelő stratégiát lehessen kidolgozni az esetleges második hullám kialakulására.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Olvass még a koronavírus-járvány második hullámáról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top