nlc.hu
Egészség

Praktika leégés ellen

7 házi praktika, amit NE használj leégésre! Fertőzést is okozhatnak!

Ezek a házi praktikák nem csupán, hogy nem válnak be leégés esetén, de még rontanak is a helyzeten.

Rengeteg tanácsot olvashatsz a neten, milyen házi praktikákkal enyhítheted a kínjaidat leégés esetén. A most következő  módszerek alkalmazásától azonban óvakodj, ugyanis nem csupán, hogy nem válnak be, de még ártanak is…

Tejföl, vaj

Az egyik legelterjedtebb praktika, hogy a leégett bőrre tejfölt, esetleg vajat vagy más tejterméket kell tenni, ez azonban tévhit. Bár átmenetileg hűsítő érzést adnak, ám ha a bőrre száradnak, valósággal fojtogatni kezdik a bőrt, sőt, még fertőzést is okozhatnak.  

Aloe vera és vazelin keveréke

Az aloe vera önmagában gyulladáscsökkentő hatású és valóban jót tesz a bőrödnek napégés esetén is. Azonban azok a receptek, melyek arra biztatnak, hogy vazelinnel keverve vidd fel a leégett bőrödre, erősen felejtősek. Az aloe és vazelin kombó ugyanis nem engedi távozni a hőt a bőrödből és még irritációt is okozhat.

Alkohol

Semmiféle alkoholos borogatás vagy alkohol alapú krém nem jöhet szóba a napégés tüneteinek enyhítésére, ugyanis az alkohol eltávolítja a bőrben található természetes olajokat, még jobban kiszárítja a bőrt és lassítja a gyógyulási folyamatot.

leégés

Nézni is fáj (Illusztráció: Profimedia)

Forró zuhany

Bár belegondolni is fájdalmas, de olyan tanácsokat is olvashatunk itt-ott, hogy a napégést forró zuhannyal érdemes kezelni. Nos: kifejezetten tilos. Amellett ugyanis, hogy pocsék érzés, tovább szárítja a bőrt, növeli a hámlás esélyét. A megfelelő megoldás ehelyett egy minél gyorsabb, a hideg vagy legfeljebb langyos zuhany.

Ecet, szódabikarbóna

Az ecet és a szódabikarbóna együtt és külön-külön is kétségkívül számos dologra bevethető, azonban a napégés kezelése nem tartozik ezek közé. Az ecetes borogatás vagy épp a szódabikarbónás fürdő is csak szárítja, sőt, ki is marhatja a leégett bőrfelületet. 

Paradicsom, citrom

A paradicsomos, citromos borogatás is tilos leégés esetén, mivel szintén szárít és mar.

Hámlasztók

A különféle hámlasztó termékek, különösképp ha azok glikolsavat, retinoidokat vagy szalicilsavat tartalmaznak, a leégett bőrt tovább károsítják. Nem csak a tünetek enyhítésére nem válnak be, de még a bőr teljes gyógyulása után is minimum 3 napot kell várni, mire újra biztonsággal alkalmazhatjuk ezeket.

Ezeket a módszereket alkalmazd, ha leégtél

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top