nlc.hu
Egészség

Budapest levegője a járványveszély után

Egyedül Budapesten rosszabb a levegő, mint a járvány előtt

Abban, hogy míg a világ számos pontján csökkent a levegő szennyezettsége a koronavírus okozta leállás hatására, addig a budapesti levegő szennyezettségéért nagyban felelős lehet a július elejéig megengedett ingyenes parkolás.
Budapest - Fotó: MTI/Cseke Csilla

A Levegő Munkacsoport az mfor.hu-nak elmondta, a hazai mérőállomások adatai szerint a nitrogén-dioxid szint az előző év azonos időszakához képest némileg csökkent a korlátozások alatt: még júniusban is pár százalékkal alacsonyabb volt ez, mint például tavaly.

Ugyanakkor az információt a helyén kell kezelni: ez csak egy légszennyező anyag, és a legtöbb korai halált okozó légszennyező, a PM2,5 részecskék (“szálló por”) koncentrációjában például nem mutatható ki a többi évhez képest csökkenés a korlátozások időszakára, sőt, tavalyi adatokhoz képest némi növekedés volt tapasztalható – írja a lap.

A Financial Times is írt a folyamatról a napokban, miszerint az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai alapján Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid szint a korlátozások előtti időszakra jellemző értéket. Ebben, felvetik, jelentős szerepe lehet a kormány által bevezetett és indokolatlanul sokáig, július elejéig életben tartott ingyenes parkolásnak.

Eddig sem volt túl rózsás a helyzet: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top