Egészség

Rekordideig volt műtüdőn egy dél-koreai koronavírusos-páciens

112 napig tartották életben kívülről a koronavírusos beteget, utána kettős tüdőtranszplantációt végeztek rajta.
Rekordideig volt műtüdőn egy dél-koreai koronavírusos-páciens

Rekordideig, 112 napig tartottak életben testen kívüli műtüdővel egy dél-koreai Covid-19-beteget. A páciensen ezután kettős tüdőtranszplantációt hajtottak végre, ő a kilencedik, akin így segítettek a koronavírus-járvány kitörése óta.

Az 50 éves nő február végén került kórházba a betegség miatt, ahol 16 hétig testen kívüli membránoxigenátorral (ECMO), egyfajta műtüdővel tartották életben. Ez világviszonylatban rekordhosszúságú időnek számít a Covid-19-es páciensek esetében.

Park Szung Hun, a Hallym Egyetemi Szent Szív Kórház tüdőgyógyász professzora elmondta, hogy a gyógyszeres kezelések nem hoztak eredmény, így nem maradt más megoldás, mint a tüdőátültetés.

Az ECMO-kezeléssel életben tartott páciensek tüdőtranszplantációjánál 50 százalék a siker esélye, a beteg eltávolított tüdeje olyan kemény volt, mint a kő.

A pácienst ápoló osztály főnővére szerint a nő állapota sokat javult, élni akarása is segített, mivel két gyermek édesanyja. „Azt mondta nekünk, hálás a napfényért, a holdfényért és azért, hogy lélegezni tud” – mesélte a nővér. Az orvosok szerint akkor hagyhatja majd el a kórházat, ha a mellizmai már elég erősek lesznek hozzá, hogy segítség nélkül lélegezni tudjon.

(MTI)

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top