nlc.hu
Egészség

Mire jó a kineziotape?

Kineziotape kisokos: mire jó a színes, ragasztós “fásli”?

Színes, esetleg mintás tapaszok a vádlin, karon, vállon, vagy bármelyik testrészen? Ez a kineziológia tapasz, másnéven a kineziotape.

A kineziotape, más néven kineziológiás tapasz egy rugalmas, általában pamutból készült tapasz, amit a szakemberek gyógyászati segédeszközként használnak a gyógyulás és a rehabilitáció elősegítésében. Legtöbbször sportsérülések gyógyítására javasolják húzódás, ficam, izületi gyulladás, sőt még gerincferdülés esetén is, de hatásos lehet akár a migrén vagy a menstruációs görcsök esetén is. Lazítja a sérült, görcsös, túl tónusos izmot.

Úgy tűnhet, mintha az utóbbi évek divatos hóbortja lenne, ettől azonban sokkal régebben használják. 1979-ben fejlesztette ki a japán dr. Kenzo Kase, és akkor még csak az élsportolók körében volt ismert, mára szinte már mindenki találkozott vele, akinek mozgásszervi problémája van, vagy csak egyszerűen sportol.
De nem csak izomlazításra használhatjuk a kineziotape-et. Alkalmazható ízületet stabilizációra is, ezért látni sportolókon akár verseny vagy edzés közben, ugyanis képes támogatni a nagy terhelésnek kitett ízületet mozgás közben.

Nem csodaszer a kineziotape, de hatásos kiegészítőterápia lehet (Fotó: Gettyimages)

Nem csodaszer a kineziotape, de hatásos kiegészítőterápia lehet (Fotó: Gettyimages)

Régi műtéti hegre is érdemes feltenni?

Amennyiben jó szakember helyezi fel, igen. Egyre több szó esik arról, hogy a műtéti hegek nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem mélyen a szövetekben is olyan káros összenövéseket, letapadásokat okozhatnak, amelyek akadályozzák a fascia optimális működését, ezzel a belső szerveink és az izmaink működésére is negatív hatással lehetnek.

Hogyan hat a kineziotape?

A legfontosabb, hogy a tapaszban nincs sem gyógyszer, sem hatóanyag. A legegyszerűbb, ha egy rugalmas fásliként tekintünk rá, aminek az egyik oldala ragasztós, hogy megtapadjon a bőrfelületen. A helyesen felhelyezett kineziotape segíti a fokozott vér- és nyirokkeringést, csillapítja a gyulladásokat, így a beteg testrész gyorsabban gyógyul.

Ugyanúgy rögzít, mint a hagyományos fásli?

Nem rögzíti mereven, vagyis felhelyezése után bármilyen mozgást, sportot ugyanúgy lehet folytatni, és pont ez a tulajdonsága az, amiért a sportolókat hódította meg először. Bér nem rögzít, fizikailag mégis megtámasztja a tesztrészt, így lehet mellette gyógytornázni, vagy fizikoterápiában részt venni. gyógytornát. Így a hagyományos módszerekkel szemben, mint a pihentetés közbeni jegelés vagy a fáslizás, lerövidítheti a gyógyulási időt.

Bárki felrakhatja?

Nagyon egyszerűnek tűnik, és mivel bárki vásárolhat magának kineziotape-et, sokan próbálkoznak önállóan a használatával. Érdemes inkább olyan szakemberhez fordulni, aki képzett „tépelő”. A hatékony felhelyezés ugyanis elengedhetetlen, különben csak egy jópofa színes tapasz, aminek az égvilágon semmilyen értelme nincs.

Ettől meg lehet gyógyulni?

A kineziotape önmagában nem gyógyít, nem csodaszer! Hatékonyan egészíti ki a rehabilitációt abban az esetben, ha megfelelően van felhelyezve. Nem csodaszer, hiszen ugyanúgy szükség van a probléma gyógytornával, masszázzsal történő rehabilitációjára, mint eddig, csupán lerövidítheti a folyamatot.
Fontos, hogy mint minden terápiás segédeszköz, ez is csak akkor tud igazán hatékonyan a segítségünkre lenni, ha kiváltó okot tudjuk megszüntetni, de legalábbis megváltoztatni.

A rehabilitáció fontos

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top