nlc.hu
Egészség

Fonálféreg az ételben

Szusit evett: közel 4 centis fonálférget szedtek ki a torkából

Egy trópusi betegségekkel foglalkozó nemzetközi orvosi szaklap számolt be a szerencsére igen ritka esetről, mikor egy fiatal japán nőnél a nyers hal elfogyasztása után kiderült: közel 4 centis fonalféreg tekergőzik a manduláján.
Szusi - Fotó: Pexels

Egy 25 éves japán nővel történt meg a horrorisztikus eset, aki eleinte torokfájásról és más típusú torokirritációról számolt be, amely elmondása szerint azután jelentkezett, hogy sashimit evett. (A sashimi egy szusihoz hasonlóan nyers halat tartalmazó étel, amelynek legnépszerűbb típusa a nyers tonhalból készült verzió.) Amikor a Tokióban élő nő orvoshoz fordult, a vizsgálat során kiderült, hogy egy fekete fonálféreg mozog a bal manduláján.

Az esetről beszámoló amerikai Journal of Tropical Medicine and Hygiene nevű orvosi szaklap szerint a nő vértesztje teljesen normális értékeket mutatott, míg a tünetek pillanatok alatt eltűntek, miután egy csipesz segítségével eltávolították a fonálférget a mandulájáról. Megvizsgálva a torokfájást okozó „bűnöst”, kiderült, hogy 38 mm hosszú és 1 mm széles.

Amikor megette a halat, a pórul járt nő valószínűleg nem volt tisztában azzal, hogy a nyers óceáni hal időnként egy bizonyos típusú fonálférget, az ún. Pseudoterranova azarasit tartalmazhatja. Ugyan tudnak néhány esetről, amikor emberek gyomrában találták meg a férget, a torokban ragadt fonálféreg viszont ezen belül is valódi ritkaságnak számít. 

Ezen a ponton mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy világszerte emberek milliói fogyasztják a legnagyobb biztonsággal a japán konyha kincseit, köztük a szusit és a sashimit: ezek alapvetően továbbra is biztonságos, egészséges és finom ételek. A fonálférgek annál ritkábban fordulnak elő a sashimiben, vagy másban, hogy mindez elegendő indok legyen arra, hogy egyesek megváljanak kedvenc ételeiktől.

A legbiztonságosabb módja, hogy elkerüljük a hasonló baleseteket, ha megfőzzük, vagy megsütjük a húst, esetleg a nyers fogyasztás előtt egyszer fagyasztunk egyet, mert mindkét eljárás megöli a baktériumokat és az egyéb kórokozókat.

(via)

Amit az élelmiszerbiztonságról tudni érdemes, hogy elkerüljük a hasonló eseteket: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top