Egészség

A köldöksérvet már gyerekkorban érdemes megoperálni – a lányoknál kell is!

Gyerekeknél a köldöksérv egy veleszületett állapot, amely ötéves korig spontán záródhat. De mi van, ha mégsem? Műteni vagy nem műteni, ez itt a kérdés. Dr. Kőnig Róbert gyermeksebészt kérdeztük.

„Nem minden köldöksérvet kell azonnal operálni, vannak sürgős esetek, de a gyerekeknél érdemes megvárni az ötéves kort” – kezdi Dr. Kőnig Róbert, a Szent János Kórház gyermeksebésze

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész www.facebook.com/drkonigrobert

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész www.facebook.com/drkonigrobert

Magzati korban a köldökön keresztül lépnek be az anyai erek, amelyek tápanyagot szállítanak a babának. Születés után a hasfali hiány összeforr. Amikor ez elmarad, akkor beszélünk veleszületett köldöksérvről. A szülők figyelmét a legtöbbször a védőnő vagy a háziorvos hívja fel a problémára, akik ilyenkor keresik fel először a szakrendelőt. 

Ági kisfiának köldöksérve a műtét előtt (Fotó: magánarchívum)

Ági kisfiának köldöksérve a műtét előtt (Fotó: magánarchívum)

„Nálunk is így indult. A kisfiam köldöke úgy nézett ki mint egy nagy gomb, kidudorodott és ahogy nőtt, úgy lett egyre nagyobb a sérve is. Nem fájt neki, minket jobban zavart, mint őt. Kőnig doktornak négyévesen mutattuk meg először, ő azt mondta, várjunk egy évet és utána döntsünk, hogy legyen” – meséli Ági, akinek nemrég esett át a kisfia a műtéten.

Kőnig doktor a fiúknál mindig a szülőkre bízza a döntést, a lányoknál viszont egyértelműen ajánlja a beavatkozást: „A lányok hasfala felnőtt korukban a terhesség miatt jobban igénybe lesz véve. Ezért nekik minden esetben javaslom a köldöksérv műtét végrehajtását. Gyermekkorban ez egy egyszerű beavatkozás, amit nagyon jól tolerálnak a gyerekek. Nincsenek varratok, amelyeket ki kellene venni, csak felszívódó anyagokat használunk, reggel megoperáljuk, este mehet haza.” Az orvos szerint felnőtt korban ez egy sokkal nagyobb beavatkozás: ha megnő a köldöksérv mérete, nem biztos, hogy elég a varrat, a hasfalba hálókat kell beültetni, plasztikázni kell a bőrt, nehezebb a gyógyulás, és maga a műtét is sokkal nehezebb. 

Egyelőre nem lehet tudni, miért alakul ki a köldöksérv, miért záródik be spontán a legtöbb gyereknél és másoknál miért nem, így a megelőzésére sincs javaslat . 

Milyen veszélyeket rejthet egy kezeletlen köldöksérv?

A sérvkapun bél illetve hashártya záródhat ki, amely ha megtörténik, romolhat a kizáródott szövet vérkeringése, de a gyermeksebész szerint ez nagyon ritka.

Az én olvasatomban a köldöksérv műtét egy megelőzés, prevenció. Mikor engem kérdeznek, én mit tennék, ha a saját gyerekemről lenne szó, akkor azt felelem, hogy megoperálnám. 

A beavatkozás során a köldökgyűrű alsó részén ejtenek egy félhold alakú vágást. Ezután felkutatják a hasfalhiányt, felszívódó fonallal összevarrják ezzel lezárva a sérvet, amely kívülről szinte láthatatlan és nagyon gyorsan gyógyul.

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész műtét közben (Fotó: Mellik Éva)

Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész műtét közben (Fotó: Mellik Éva)

„A műtét napján és másnap, ha a szülők ágyban tartják a gyereket és kerülik azokat a helyeket, ahol ugrálhat, én már boldog vagyok. Egy kisgyereknél azt szoktam mondani, hogy öt napig ne érje víz, tíz nap múlva mehet fürdeni, három hét múlva karatézni” – összegez  Dr. Kőnig, majd  jótanácsként hozzáteszi, a trambulint később, a gyógyulás után sem ajánlja. Az interjút gyorsan zárja, mert már rohannia is kell egy trambulinozás közben megsérült kisfiú lábát operálni.

Figyeljünk a gyerekekre!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top