Egészség

Szlávik: Budapesten és Miskolcon emelkedik majd a fertőzöttek száma

Az orosz vakcina korai, nincs értelme hullámokról beszélni, a meleg idő nem segít. Megszólalt a főorvos.

Az InfoRádiónak nyilatkozott Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa. Többek közt ezeket mondta a 24.hu szemléje szerint:

  • A koronavírus ellen még nincs védőoltás, a járvány ellen csak távolságtartással, maszkviseléssel és fertőtlenítéssel lehet védekezni. A szabályokat nem szigorítják, de az eddigi szabályokat sokkal pontosabban kell betartani. Bár az elmúlt napokban a fertőzöttek száma nálunk is emelkedett, a környező országokhoz képest helyzetünk kedvezőbb.
  • Egyértelművé vált: ezt a vírust nem befolyásolja az évszak, nyáron is ugyanolyan jól terjed, ezért amikor nyitnak az iskolák, és egyre többen visszatérnek a munkahelyükre, nagyon figyelni kell a járvány alakulását. Nem beszél hullámokról, mert még nem tudják pontosan, hogy működik ez a koronavírus.
  • A vírus alakulásának feltérképezéséhez jó alapot adhat a szennyvíz vizsgálata, amikor a koronavírus genetikai örökítőanyagának jelenlétét határozzák meg. Ha ez emelkedik, akkor egy-két hét múlva elkezdődik az esetszám szaporodása. Budapesten és Miskolcon már növekedést tapasztaltak, ezért ezeken a helyeken várható, hogy esetszám-emelkedés jön a következő hetekben.
  • Szerinte az oroszok túl korán jelentették be a vakcina törzskönyvezését, mert a teszteléshez még hónapok kellenek, nem lehet egy januárban azonosított vírusból fél év alatt törzskönyvezett védőoltást előállítani. Az orosz szakemberek kihagytak egy kulcslépést, nem próbálták ki a szert hónapokig, placebós kontrollcsoporttal.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Még több Szlávik doktortól

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top