Egészség

Új módszer segíthet a koronavírus elleni harcban

A levegőben terjedő vírusok "gyors és pontos" észlelésére dolgoztak ki módszert Dél-Koreában.

A technológia az elektrosztatikus energiát használja fel, hogy elfogja és kondenzálja a levegőben lévő vírusokat, egy speciális szűrő segítségével pedig szennyezőanyagok után kutat az összegyűjtött mintákban – mondta el Dzsang Dzse-szung, az Ulszani Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (UNIST) munkatársa.

A módszer nagyon hatékony és pontos, segít a közegészségügy dolgozóinak a fertőző betegségek elleni harcban. Az eljárással az egy mikrométernél kisebb folyékony részecskéket is sikeresen begyűjtötték. Jelenleg vákuumos eszközökkel történik a levegőben terjedő anyagok mintagyűjtése, ez azonban a minták sérüléséhez vezet, a nagyon apró részecskéket pedig nem is lehet begyűjteni.

Dzsang elmondása szerint a teszteket jó eredményekkel végezték el a H1N1 vírus A-típusánál. Mivel a koronavírus mind szerkezetében, mind méretében hasonlatos az influenzavírushoz, az új technológia további vizsgálatok után alkalmazható lehet a SARS-CoV-2 esetében is.

Forrás: MTI

Koronavírussal kapcsolatos kutatások:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top