nlc.hu
Egészség

Maszkviselés

Eldőlt: péntektől szigorodnak a maszkviselési szabályok Budapesten

15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot kaphat péntektől az, aki bizonyos intézményekben és a társasházi közgyűléseken nem visel maszkot.

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak majd – döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén az MTI tudósítása szerint.

Szigorúbb maszkviselési szabályok jönnek Budapesten

A koronavírus-világjárvány visszatérte miatt arcvédő maszkot „viselnek” a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) főbejáratánál Senyei Károly szobrászművész 1909-ben leleplezett (a második világháborúban elpusztult, majd fotók alapján később újjáfaragott) allegorikus kőszobrai is (Fotó: MTVA / Bizományosi: Jászai Csaba)

A 24.hu azt írja, Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást.

A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 15 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. A hely tulajdonosa pedig 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságot kaphat.

A szankcionálás működik: a Budapesti Közlekedési Központ péntek délutáni közlése szerint a szerdán és csütörtökön végzett, nem reprezentatív felmérés szerint 100 százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a BKK járatain, mióta érvényben van a 8000 forintos büntetés.

Még több szigorítás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top