nlc.hu
Egészség

Gombás fejbőr tünetei

Lehet, hogy gombás a fejbőröd? Ezek a tünetek!

Ismerd fel mielőtt a fertőzést, hiszen annál gyorsabban és eredményesebben gyógyítható!

A fejbőr gombás fertőzését nem feltétlenül a rossz higiénia okozza, sajnos akár önhibádon kívül is elkaphatod. Érintkezés útján terjed, összeszedheted például úgy is, ha felpróbálsz az üzletben egy fejfedőt, amit előtte egy fertőzött is felvett, de akár a fodrásznál közösen használt és nem megfelelően tisztán tartott fésű is továbbadhatja, de az uszodában sem vagy tőle teljes biztonságban.

Lehet, hogy gombásodik?

Lehet, hogy gombásodik? (Illusztráció: Getty Images)

Tünetek és kezelés

A fertőzés általában először viszketéssel jelentkezik, majd a hajszálak a fejbőr közelében letörnek és hámló, vörös, akár teljesen kikopaszodó foltok alakulnak ki.

További tünetek lehetnek:

  • Fájdalmas fejbőr
  • Duzzadt nyirokcsomók
  • Hőemelkedés vagy alacsonyabb láz
  • Kérges, akár gennyedző duzzanatok a fejbőrön (ritkább esetben)

Ha a felsorolt tüneteket tapasztalod, ne próbálkozz házi praktikákkal, hanem mielőbb keress fel a bőrgyógyászt! A szakember általában már ránézésre felállítja a diagnózist, de haj-, illetve bőrmintát is vehet, melyeket laboratóriumban vizsgálnak meg, hogy minden kétséget kizáróan igazolják a gombák jelenlétét.

A fertőzés eredményesen kezelhető, általában gyógyhatású samponnal, súlyosabb esetben receptköteles gyógyszerrel. A teljes gyógyulás akár 4-6 hetet is igénybe vehet.  

via

Olvass még a gombásodásról!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top