Egészség

Ha szegedi vagy, ide gyere levegőt venni!

A Bouvet blog szerzője Zsombón meglátogatta a Sókuckót.

Szegedi bloggerként be kell vallanom, legszívesebben a város egyik közeli falujába költöznék úgy igazán. Olyan tüneményes falvakkal van körbeágyazva a megyeszékhely, amelyeket érdemes felfedezni. 

– kezdi bejegyzését. Családjával az egyik falubóklászásuk során jutottak el Zsombóra.

A Csongrád-Csanád megyei település Szegedtől, pontosabban a város központjától 16 km-re fekszik, a környéke már a bronzkorban is lakott volt,  1937-ben lett Zsombó, és csak 1950-ben szervezték községgé. „Egy híressége viszont már a hivatalos elismerés előtt, jóval a múlt században is volt Zsombónak: a forró csárda, a környező betyárok találkozóhelye. A közeli erdőben pedig egy mocsár bújik meg, itt éldegél az országban egyedüliként a lápi póc nevű hal” – írta a Magyar Hírlap 1992-ben.

Lápi pócról most nem lesz szó, viszont a zsombói Sókuckóról igen. Innentől vissza is adjuk a szót.

A só egészségünkre mért hatásairól meglehetősen hiányos információim voltak. Azt leszámítva, hogy van itthon sólámpa – de az annyira nem is releváns, hiszen elsősorban azért vettem, mert annyira meleg színe volt, ha felkapcsoltam. Illetve a fiam általános iskolájában elvileg működik sószoba, a gyakorlatban én még azt az ajtót kinyitva nem láttam, így soha nem állt módomban bekukucskálni.

Hogy mi mindenre jó a só?

  • légúti allergia tüneteinek enyhítésére
  • krónikus nátha, arcüreg–, homloküreg gyulladás, szénanátha, orrjárat kisebesedése esetén
  • bőrbetegségek kezelésénél mint kiegészítő terápia, pl. ekcéma, neurodermitisz, pikkelysömör
  • nyugtatóan hat a vegetatív idegrendszerre, ezáltal segít az alvászavar és a koncentrációs zavarok megszüntetésében, és a stressz oldásában és a hiperaktivitás jeleinek mérséklésében.

Hogy pontosan milyen tapasztalatokat szereztek, arról ide kattintva olvashatsz!

Sólámpák

Fotó: Pixabay

A sónak folytatódnia kell:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top