Egészség

„Aki még mindig azt mondja, a koronavírus nem létezik, nem tudja, mit beszél” – gyógyulásáról mesélt a magyar vízilabdázó

Kórházba kerülése után először adott interjút Tóth Kristóf vízilabdázó, akit a koronavírus-fertőzés szövődményeként tüdőembóliával és kétoldali tüdőgyulladással is kezeltek.

Ahogy arról korábban itt írtunk, az OSC-Újbuda vízilabdacsapata szeptember végén azért nem tudott részt venni a Magyar Kupa döntőjében, mert rövid idő alatt tíz játékosuk is megfertőződött az új típusú koronavírussal. „Az egészségügyi kockázatra való tekintettel nem vállaljuk a felelősséget a játékosaink mérkőzéseken való részvételéért” – írták akkor közleményükben.

A majd egy hónapja megbetegedett játékosok között volt Tóth Kristóf is, aki most a vlv.hu kérdéseire mesélt a betegségről. A vízilabdázó az interjúban elmondta, nála a betegség azzal kezdődött, hogy erős szúrás kezdett érezni a melle alatt és a hátában. „Nem tudtam aludni, nem találtam olyan pozíciót, amiben jól éreztem volna magam; az ülés, az állás sem segített” – mondta.

Mikor a fájdalomcsillapítók ellenére a fájdalom másnap újra jelentkezett, és estére fel is erősödött, a csapatorvossal egyeztetve úgy döntött, másnap bemegy a Szent László kórházba, ahol vért vettek tőle és PCR-tesztet csináltak. „A CT-n kiderült, hogy kétoldali masszív tüdőembólia a diagnózis, egészen pontosan a Covid-vírus, a tüdőembólia és a tüdőgyulladás hármas hatása alatt vagyok. Nem sokkal később már a kórteremben feküdtem, covidos betegtársakkal együtt.”

A vízilabdázó azt mondja, ezután élete legnehezebb félórája következett, amikor borzasztó fájdalmat érzett a mellkasában és a hátában egyszerre, folyt róla a víz, beszélni sem tudott, valamint fulladni is elkezdett. „Semmilyen módon nem kaptam levegőt” – idézte fel a vele történteket.  

Tóth Kristóf azt mondja, másfél hét után jött el a pillanat, hogy már nem kellett támogatni a légzését, három hét elteltével pedig megszűnte a tünetei, gyógyszert sem kapott már. Igaz, a koronavírus-tesztje ezután még sokáig pozitív maradt. „Le a kalappal az egészségügyben dolgozók előtt” – mondta, majd hozzátette elképesztőnek tartja a teljesítményt az ápolók és nővérek véghez visznek. (Nemcsak most a covid alatt.)

„Aki még mindig azt állítja, hogy ez a vírus nem létezik, az nem tudja, mit beszél. Itt van, együtt kell vele élni és csak azt tudom mondani, tényleg vigyázzon magára mindenki, mert az egyik ember tünetmentesen átvészeli, de a másik lélegeztetőgépre szorul. Az én példám is mutatja, hogy a vírus nem válogat, és sosem lehet tudni, milyen kárt okoz a szervezetünkben” – zárta interjúját a fiatal vízilabdázó, aki hamarosan visszatérhet a medencébe a társaihoz.

Olvass még többet arról, hogyan vészelték át a koronavírust azok, akik megfertőződtek: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top