nlc.hu
Egészség

Koronavírus a rákbetegeknél

A rákbetegeknél súlyosabb betegséget okozhat a koronavírus

Csaknem 23 ezer rákos beteget vizsgáltak meg, a koronavírussal fertőzöttek halálozási aránya 11 százalékponttal magasabb volt, mint azoknál, akik nem kapták el a vírust.
Koronavírusos betegeket ápolnak egy kórházban

A rákbetegeknél súlyosabb betegséget okozhat az új koronavírus – állapította meg egy új tanulmány. A rákos betegség folyamatban lévő gyógyítása azonban nem súlyosbítja a Covid-19 lefolyását, tehát nem kell a kezelést elhalasztani – írta friss számában a brit országos rákutatási intézet folyóirata (Journal of the National Cancer Institute).

A tanulmány szerzői majdnem 23 ezer amerikai rákos beteget vizsgáltak meg, mindannyiukat a veteránokat ellátó U.S. Veterans Affairs egészségügyi szolgáltatói teszteltek Covid-19-re.

Nagyjából 1800-nak (7,8 százalék) lett pozitív az eredménye, az életkor nem befolyásolta a fertőzés valószínűségét. Nagyobb volt a pozitív tesztek aránya (11 százalék) a leukémiások között, mint a daganatosoknál (8 százalék).

A negatív daganatos betegekhez képest a Covid-19 betegségben is szenvedő rákbetegeket nagyobb arányban kellett kórházban ápolni, többen szorultak intenzív kezelésre, többüket kellett lélegeztetni.

A fertőzött rákos páciensek halálozási aránya 14 százalékos, a negatívoké 3 százalékos volt. Azt nem tudni pontosan, valójában milyen gyakori a Covid-19 a rákbetegek között, mivel sokakat valószínűleg nem teszteltek.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/AP/Manu Fernández)

Nekik sikerült kigyógyulni a rákból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top