Egészség

Infektológus: november elejére 40 ezerre is emelkedhet az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

Pusztai Erzsébet szerint sokkal drasztikusabb korlátozásokat kell bevezetni a járvány megfékezése érdekében, ha maradnak a jelenlegi intézkedések.

Pusztai Erzsébet infektológus szakember szerint elképzelhető, hogy november elejére 40 ezerre is emelkedhet az aktív fertőzöttek száma, és sokkal drasztikusabb korlátozásokat kell bevezetni a koronavírusjárvány megfékezése érdekében, írja az Infostart.

Úgy véli, célszerű lenne országszerte tesztelési és mintavételi állomásokat felállítani, így a mostani tesztelési kapacitáson is növelni lehetne. Ami gondot jelenthet, az laboratóriumi kapacitás, de szerinte ezt is lehetne növelni, mégpedig úgy, hogy azok az intézményeknek, amelyek képesek ezt a feladatot ellátni, elintéznék az akkreditációját. 

Emellett fontosnak tartaná az iskolai szűrést is, és akkor – adott esetben – nem kellene tíz napra otthoni karanténba kerülnie például egy náthás gyermeknek, ahogyan a szülőknek sem kimaradnia a munkából. Nem beszélve arról, hogy a tanárok szempontjából is rendkívül hasznos lenne a tesztelést.

Az InfoRádiónak adott interjúban kitért a tömegrendezvényekre is, amiket Európa-szerte igyekeznek bekorlátozni, és amik szintén problémásak.

A pénteki adatok szerint 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.  Az aktív fertőzöttek száma  jelenleg 28 806 fő. 

(MTI/Czeglédi Zsolt)

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Még több cikk a témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top