nlc.hu
Egészség

Koronavírus emberi bőrön

Eddig marad aktív az emberi bőrön az új koronavírus!

Sajnos elég hosszan kibírja a bőrünkön a fránya koronavírus.

Kilenc órán át aktív marad az emberi bőrön a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus – állapították meg japán kutatók. Az influenza A vírus ezzel szemben nagyjából 1,8 órán át életképes a bőrfelületen – olvasható a Clinical Infectious Diseases című szaklap friss számában.

Bőrön akár 9 óráig életképes az új koronavírus

Koronavírus idején különösen fontos az alapos kézmosás (Fotó: Pexels.com)

„A SARS-CoV-2 kilencórás életképessége az emberi bőrön fokozhatja az érintkezéssel terjedő fertőzés kockázatát az influenza A vírushoz képest” – írták a kutatók, akik újra felhívták a figyelmet a gyakori, alapos kézmosás fontosságára, hiszen mind az új koronavírust, mint az influenzavírust 15 másodpercen belül inaktiválja az etanol vegyület, amelyet kézfertőtlenítő szerekben alkalmaznak.

A tudósok a halálozás után körülbelül egy nappal gyűjtött bőrmintákon végeztek teszteket.

Egy április elején megjelent kutatás szerint az arcmaszkon akár 7 napig is életképes marad a koronavírus a felület anyagától függően. Kiderült az is, hogy réz- és acélfelületen a koronavírus mintegy két órán át életképes – vagyis inkább felületek érintésével terjed a vírus, mint levegő közvetítésével.

 (MTI/AFP)

Legfrissebb koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top