nlc.hu
Egészség

Miért viszket hónalj?

Gyakran viszket a hónaljad? Ez lehet az oka

A hónalj viszketése nem csupán kellemetlenség, de egészségügyi problémákat is jelezhet.

Fizikai behatás

A hónalj viszketésének oka gyakran csupán annyi, hogy valamilyen zavaró fizikai behatás éri, például egy nem megfelelő méretű, szabású melltartó vagy felsőrész dörzsöli. 

Allergia

A tusfürdő, a hónaljstift vagy más kozmetikumok, de akár a mosószered összetevői között is előfordulhat olyan, mely a bőröddel érintkezve allergiás reakciót, kontakt dermatitiszt vált ki, ez pedig egyebek mellett erős viszketéssel is jár. Hasonlóképp reagálhat a bőröd egyes ruhaanyagokra is. Ha a probléma nagyon intenzíven jelentkezik, vagy krónikussá válik, mielőbb keress fel egy szakembert.

Miért viszket?

Miért viszket? (Illusztráció: Getty Images)

Gombák

A testhajlatok, így a hónalj is ideális felületek a bőrgomba megtelepedéséhez. A viszketéshez ilyenkor vöröses, hámló foltok, apró hólyagok és égető érzés is társul. A gombás fertőzések ma már nagyon jól kezelhetők különféle kenőcsökkel, azonban kísérletezgetés helyett a megfelelő készítmény kiválasztásához jobb, ha bőrgyógyász segítségét kéred.

Szőrtüszőgyulladás

A hónalj gyakran szőrtüszőgyulladás következtében viszket, melyet az esetek többségében a rossz technikával, eszközzel vagy nem megfelelő higiéniai körülmények között végzett borotválkozás okoz. A gyulladt szőrtüszőkben jellemzően gennyes hólyag keletkezik és ebből állhat ki a visszanövőben lévő szőrszál. Ha ilyet tapasztalsz, cseréld le a borotvád (vagy a pengéjét), illetve figyelj oda arra is, hogy a szőrtelenítés előtt puhítsd fel és fertőtlenítsd a bőröd!

Pikkelysömör

A pikkelysömör, különösképp pedig annak inverz változata a hónaljban is jelentkezhet. Ilyenkor vörös, fényes, kissé lyukacsos felületű bőrelváltozás jelenik meg a területen, melyet viszketés kísér. Nem is kérdés, ilyenkor azonnal irány a bőrgyógyászat, ugyanis minél előbb kezdődik meg a kezelés, annál könnyebb lesz megszabadulni a problémától.  

via

Tudj meg többet a testedről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top