Egészség

Élet a koraszülött intenzíven: „Ez a világ legszebb hivatása”

„Mindig is tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni, és amikor 34 évvel ezelőtt beléptem a koraszülött intenzív osztályra, rögtön éreztem, hogy itt szeretnék dolgozni egész életemben” – Szávuly-Szabó Anita főnővér 34 év után is hatalmas lelkesedéssel beszél munkájáról.

Élet a koraszülött intenzíven: „Ez a világ legszebb hivatása.”
A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegének intenzív koraszülött osztályán légzéstámogatásra szoruló, súlyos állapotú koraszülötteket kezelnek. Folyamatos fizikai és lelki felkészültséget, állandó odafigyelést igénylő feladat ez, amely mégis életre szóló hivatást jelent, hiszen nincs annál hasznosabb munka, mint egy teljesen éretlenül, idő előtt született kisbabát a teljes élet útján elindítani. „Volt már olyan, 360 grammal született kisbabánk, aki ma teljesen egészséges, iskolába jár és senki nem mondaná meg, mekkora küzdelmet folytatott a túlélésért élete első hónapjaiban” – meséli a főnővér.

Az aprócska babák pelenkában, a szívműködésüket, a vérük oxigénszintjét és a hőmérsékletüket mérő műszerekre kötve, légzéstámogató eszközökkel, sokszor tápszondával felszerelve fekszenek az inkubátorokban. A speciális koraszülött pelenkákat a Procter&Gamble márkája, a Pampers Magyarország jóvoltából kapják és a főnővér szerint ez a mindennapi ápolásban óriási segítséget jelent: „Ezek a babák annyira picik, hogy sokszor még a tenyérnyi méretű koraszülöttpelenka is felér a mellkasukig. Amíg nem kaptuk meg ezeket a tényleg pihe-puha, könnyen cserélhető, kifejezetten a koraszülöttek igényeire tervezett apró pelenkákat, addig a legkisebb, háromkilós gyerekekre tervezett pelenkákat próbáltuk ollóval olyan kicsire szabni, hogy ne zavarja a baba alvását, a műszerek felhelyezését és szivárgásbiztos legyen.”

Az osztályra a szülőket is beengedik, az édesanyák a kisbabákat a mellkasukra tehetik, ez pedig a babáknak és a mamáknak is magát az életet jelenti ebben a nehéz időszakban. „Az édesanyák számára sokszor évek alatt is nehezen feldolgozható traumát jelent a koraszülés. A mi munkánk nemcsak abból áll, hogy mindent megteszünk azért, hogy osztályunkról a legkisebb babák is a lehető legjobb életkilátásokkal távozzanak, hanem az anyukákban is tartanunk kell a lelket, segítenünk kell őket abban, hogy fel tudják dolgozni a koraszülést és a kisbabájuk állapotát. Van olyan édesanya, aki az osztályunkra került ikrei közül sajnos elvesztette az egyiket és azóta is tartom vele a kapcsolatot, de van nekem egy pótkislányom is, aki az orvosok előrejelzése szerint az élettel összeegyeztethetetlen betegséggel került az osztályunkra, ma pedig egészséges, kitűnő tanuló, gyönyörűen zongorázó, szépséges 18 éves nagylány. Ez a mi munkánk lényege, akkora örömet ad, ha láthatjuk egészségesen felnőni ezeket a gyerekeket, hogy semmi másra nem cserélnénk el.”

Élet a koraszülött intenzíven: „Ez a világ legszebb hivatása.”

Forrás: Pampers

 

A Procter&Gamble Pampers márkája több ezer speciális, akár a 800 grammnál kisebb babák számára is védelmet nyújtó pelenkát juttatott már el a magyar kórházak koraszülött osztályaira.

Most te is segíthetsz!

November 13-ig a Rossmann drogériákban vásárolt bármilyen Pampers termék után a Pampers Magyarország egy speciálisan a koraszülöttek igényeire kifejlesztett Pampers Preemies Protection pelenkát adományoz a koraszülött ellátást nyújtó magyarországi kórházaknak. 

Szavuly-Szabó Anita kép forrása: Semmelweis Egyetem

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top