nlc.hu
Egészség

A csilipaprika növeli a várható élettartamot

Tovább élhet, aki szereti a csilipaprikát

Egy friss kutatás szerint a csilipaprika rendszeres fogyasztásával csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a rák kockázata.
Csili paprika

A csilipaprika rendszeres fogyasztása csökkenti több betegség kialakulásának a kockázatát, tovább élhetnek azok, akik szeretik a csilit – közölte az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association).

Az előzetes kutatási eredmények szerint a paprikában található gyulladáscsökkentők, antioxidánsok, valamint a rákellenes és vércukorszint-szabályozó alkotóelemek segíthetnek abban, hogy kisebb eséllyel alakuljon ki szív- és érrendszeri vagy rákos megbetegedés.

A kutatók 4728 olyan tanulmányt elemeztek, amelyben szerepelt a csili és a fenti betegségek. Ezekben a vizsgálatokban több mint 570 ezer, többek között amerikai, olasz, kínai és iráni páciens egészségügyi adatait nézték át.

Akik rendszeresen fogyasztottak csilipaprikát, azok között

  • 26 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri problémákra visszavezethető halálozás;
  • 23 százalékkal kevesebb haláleset történt a rák miatt;
  • 25 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen ok miatti halálozás.

Mint minden hasonló kutatásnál, a szakemberek ezúttal is megjegyezték, hogy óvatosan kell értékelni az eredményeket, mert nem tudni, hogy kizárólag a csili felelős-e a halálozási adatok javulásáért, vagy más életmódbeli, étrendbeli különbség is közrejátszott.

(Fox News)

Ezek is növelik a várható élettartamot:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top