Egészség
Szponzorált tartalom

Tabu témák igenis léteznek, amiket nekünk, szülőknek kell ledöntenünk – Beszéljünk róla!

Mikor látod szépnek magad? Milyen a kapcsolatod a vérrel? Hogy állsz a sírással? - mind olyan kérdések, amik hallatán nemcsak a gyerekek, de sok szülő is feszélyezve érzi magát. Mutass példát, döntsd le a tabukat, és nyisd ki a világot a gyereked számára! Ehhez nyújt segítséget a #beszéljünkróla társasjáték.

A menstruáció a női lét természetes része, de sok családban mégsem beszélnek róla, sőt, nem ritka az sem, hogy egyfajta tabuként kezelik a menzeszt. De miért is lenne fontos őszintén és nyíltan beszélni a gyerekeinkkel a menstruációról (is)?

A tabuk generációról generációra öröklődnek

Hiába élünk egy információtól hemzsegő világban, a régi tabuk sajnos, még ma is sok családban jelen vannak, amik hatással lehetnek a gyerekeink jövőjére és a család működésére is. Nekünk, felnőtteknek a feladatunk, hogy megtanítsuk a lányainknak, fiainknak, hogy ugyan vannak nem feltétlen hétköznapi, elsőre akár kínosnak tűnő témák, de nem lehet olyan, hogy csak azért, mert kellemetlenül érezzük magunkat, nem beszélünk valamiről. Ilyen például a testünkhöz való viszonyulás, az érzéseink és a menstruáció is – mindegyik az élet része, és fontos, hogy a kisfiúk és a kislányok is már egészen korán tisztában legyenek ezzel.

Ha mi, szülők nem segítünk a tabuk ledöntésében, akkor a lányokban szégyenérzet alakulhat ki, a fiúk pedig információ híján elzárkózhatnak minden olyan téma elől, ami szerintük kellemetlen. Mindez pedig később, a párkapcsolataikban is probléma lehet, és növelheti a két nem közötti szakadékot. Emiatt indult el egy kezdeményezés, a #beszéljünkróla társasjáték, ami nekünk, szülőknek segít. A mi kommunikációnkon rengeteg múlik, hiszen, az, hogy mi mennyire vagyunk nyitottak, meghatározhatja azt is, hogy a gyerekünk miként gondolkozik, és reagál bizonyos helyzetekben.

Nemcsak az anyák, hanem az apák is részesei kell legyenek a tabuk ledöntésének

Sokunk családjában nem volt beszédtéma a menstruáció. Mi, akik most szülők vagyunk, talán egészen új helyzetben találjuk magunkat, hiszen nincs előttünk egy példa, hogyan is kellene ebbe belevágnunk. Nem vagy egyedül, ha összeszorul a gyomrod, amikor arra gondolsz, hogyan is mesélhetnél a kamaszodás előtt álló fiadnak a menstruációról, és hidd el, nem csak te feszengsz, amikor a lányoddal arra a bizonyos nagy beszélgetésre készülsz. A változást azonban otthon kell elkezdeni, hiszen otthon dől el, hogy mi az, amiről a jövőben mernek/akarnak beszélni, és mi az, amiről hallgatni fognak a gyerekeink.

Tény, hogy a menstruációról, a felnőtté válásról leginkább az anyák szoktak beszélni a lányaikkal, azonban fontos lenne, hogy az apák is kivegyék a részüket a beszélgetésből. Ha az apák is nyíltan beszélnek ezekről a dolgokról, a kislányoknak biztonságot és önbizalmat adhatnak, és a fiúk is pedig jobban megérthetnék a lányokat – például azt is, hogy a menzesz nem csak a nők „ügye”. A különbözőségeinkről, megéléseinkről és a menstruációról a nemek között is beszélni kell, hiszen egymás megértésével a köztünk lévő szakadék is csökken.

A #beszéljünkróla társasjáték a szülő-gyerek kommunikációt segíti elő

A tabunak számító témákról az apáknak is beszélniük kell! Fotó: Getty

Fontos azonban, hogy el merjünk kezdeni egy akár számunkra is új kommunikációt, mert az a minta, amit mi mutatunk a gyerekeinknek, meghatározhatja az életüket – és az utánuk következő generációét is. És ebben nemcsak nekünk, anyáknak van nagy szerepünk, hanem az apáknak is. Ők is részesei kell legyenek a folyamatnak, nekik is példát kell mutatniuk, hiszen sokat enyhíthetnek például azon a berögződésen, hogy a menstruáció „női téma”, és a fiúk, férfiak előtt ilyesmiről nem beszélünk. Ha egy kisfiú azt tapasztalja, hogy az apja nyíltan beszél a menzeszről, az hatással lesz arra, hogy a későbbiekben miként áll a témához. A kislányokban pedig megszűnik (vagy ki sem alakul) a szégyenérzet, hiszen egyfajta magabiztosságot ad nekik, ha azt tapasztalják, az apukájuk – életük első számú férfi példaképe – tabumentesen kommunikál velük, előttük.

Komoly témák játékos formában

De hogyan kellene nekiállni egy olyan fontos, mégis feszültségekkel teli beszélgetésnek, ami a gyerekeink életére nagy hatással lehet? Az első lépés a nyitottság: részedről és a párod részéről egyaránt. A második, hogy olyan környezetet teremtsetek a beszélgetéshez, ahol biztos, hogy nem szólal meg a telefon, nem kell rohanni sehová, vagyis minimum 1-2 órát szenteljetek a gyereketekre és egymásra.

Nem vitás, hogy játékos keretek között még a legkényesebb témákról is könnyebb beszélni, éppen ezért indult el egy kezdeményezés, a #beszéljünkróla társasjáték, ami a szülők és a gyerekek közötti kommunikációt segítheti. Az ingyenes, internetről letölthető kártyacsomag minden egyes lapja olyan kérdéseket tartalmaz, amiről talán még mi, szülők sem feltétlen gondolkoztunk el, pedig fontos lenne.

A szabályok egyszerűek, de a játék annál mélyebbre visz: minden játékos kap 7 kártyát, amiből 4-et kiválaszt, leteszi az asztalra, ez fogja képezni a húzópaklit. Ezt követően mindenki húz egy lapot, és válaszol a kártyán olvasható kérdésre. A kérdések között például olyanokat is találunk, amik az anyaságra, apaságra vonatkoznak, de arról is beszélhetünk a játék közben, hogy mennyire vagyunk mások, mint a szüleink, mikor érezzük magunkat szabadnak, mit gondolunk a testünkről, vagy arról, hogy milyen művészeti alkotás jellemezné leginkább a menstruációt. A játék a gyerekek és a felnőttek számára is nyílt beszédhelyzeteket teremt, és lehetőséget ad arra, hogy olyan mély témákról is nyíltan beszélhessünk, ami egy átlagos családi vacsoránál fel sem merülne.

Zsuzsi (43) férjével és a 12 éves fiával, Danival próbálta ki a társasjátékot:

Bevallom, elsőre nagyon furcsán éreztem magam, a férjem még inkább, Dani pedig nem is értette, mi fog következni. A kártyalapokon szereplő kérdések sokkal mélyebbre vittek minket, mint azt elsőre sejtettem, és a lapok nemcsak az én dolgomat könnyítették meg Dani viszonylatában, hanem a férjemről is sok, számomra új dolgot megtudtam. Megtudtam, hogy mi kelt benne szégyent, de azt is, hogy szerinte mitől nőies valaki a társadalmunkban.

A legizgalmasabb az volt, amikor a „Milyen a kapcsolatod a vérrel” kártyát a fiúnk húzta ki. Elsőre elnevette, igyekezett elbagatellizálni, de mivel látta, hogy előttünk beszélhet, kiderült, hogy valójában érdekli, mi is történik a lányokkal a menstruáció alatt. A kérdés sokat segített abban, hogy világossá váljon számunkra is, hogy a menzeszről igenis fontos beszélni a fiúkkal is.

Timi (41) a 9 éves lányával és a férjével ültek le játszani:

Miután elmondtam a férjemnek, Botondnak, hogy milyen társasjátékot szeretnék kipróbálni, először vonakodott, mondván, ez amolyan női dolog. Velünk sem beszéltek túl sokat a szüleink gyerekkorunkban a menstruációról, így nekem is nehéz volt, de sikerült meggyőznöm Botondot, így hármasban vágtunk bele a játékba. Egészen új tapasztalásokat szereztünk, és ami jó értelemben, de a legfurcsább volt: magamról is sokat megtudtam.

Most először kellett megfogalmaznom azt, hogy mikor érzem magam magabiztosnak, a férjemről pedig megtudtam, milyen apának tartja magát, és hogyan viszonyul a síráshoz.

A lányunk, Fanni is egészen új arcát mutatta meg: sokkal komolyabban gondolkozik a női létről, mint azt sejtettem, és kifejezetten érdekelte, amikor a nagylánnyá válásra terelődött a szó egy olyan kártyalapnál, ami azt kérdezte, hogy számára van-e kapcsolat a tisztaság és a mensi között. A kártyalapok távolról sem csak a menstruációról szólnak, ennél sokkal többet adott nekünk ez a játék. Magunkat, a párunkat és a gyerekünket is jobban megismerhetjük, biztos, hogy hétvégén újra elővesszük a kártyapaklikat.

Nyiss te is az eddig csak halkan, félve mondott, vagy elhallgatott témákra, és mutass példát, hogy a gyereked megtanulja: nincs tabu. A Nospa társasjátékát IDE kattintva töltheted le!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top