nlc.hu
Egészség

Koronavírus: újabb ígéretes vakcinajelölt

Koronavírus: ígéretes eredményeket mutat egy újabb vakcinajelölt

További vizsgálatokra van szükség, de úgy tűnik, az oltóanyagra a hetven év feletti alanyok különösen jól reagáltak.

Az Astrazeneca és az Oxfordi Egyetem közös, koronavírus ellen kifejleszett vakcinajelöltje hatékonynak bizonyult az időseknél az utolsó fázisú tesztelés korai eredményei alapján, írja a Reutersre hivatkozva a Forbes.

A bizonyossághoz további, szélesebb körű teszteredményekre lesz szükség, így a klinikai tesztelés hátralévő idejében azt fogják figyelni, hogyan reagálnak az oltóanyagra az alapbetegségekkel rendelkezők és a kevésbé veszélyeztetett korcsoportba tartozók.  Állításuk szerint karácsonyra tudnak biztosabb eredményeket mondani.

A klinikai tesztelésben 160 18-55 éves, 160 56-69 éves és 240 70 év feletti alany vett részt, és eddig nem jelentkezett olyan mellékhatás, amit bizonyítottan az oltóanyag okozott volna. És ez a védőoltás abban különbözik a  Pfizer és BioNtech közös vakcinájától, valamint a Moderna oltóanyagától, hogy csimpánzokban található rhinovírusból fejlesztették ki.

Az utóbbi napokban több biztató hír is érkezett védőoltásokról. A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla azt nyilatkozta, hogy néhány napon belül kérvényezni fogják az illetékes felügyeleti szervektől az oltóanyag forgalmazásának engedélyezését, és készen áll az első 20 millió, már elkészült adag azonnali kiszállítására azokba az országokba, amelyeknek a hatóságai megadják ehhez a hozzájárulást. A Moderna pedig bejelentette, saját fejlesztésű, 30 000 emberen tesztelt védőoltása 94,5 százalékos hatékonyságú. 

Injekciós tűk

Fotó: Pixabay

Friss hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top