nlc.hu
Egészség

Szemrángás okai

Rángatózik a szemed? Ezek lehetnek az okai!

A szemrángás az esetek többségében csak enyhe tünet és nem jelez komolyabb egészségügyi gondot, kivételek azonban vannak...

A szemrángás, vagyis a szemhéj izmainak előjel nélküli, önkéntelen rángatózása rendkívül idegesítő tünet. Majdnem mindenkinél előfordul, ám hogy milyen gyakorisággal, mennyire intenzíven, illetve milyen hosszan, az már eltérő lehet. Enyhébb formában csupán alkalmanként jelentkezik, leginkább csak az egyik oldalon, az alsó szemhéjon, és csupán néhány másodpercig, esetleg pár percig tart, maga a rángás pedig annyira minimális, hogy egy külső szemlélő észre sem venné. Súlyos esetben viszont rendszeressé válhat, órákig vagy napokig is tarthat és akár odáig is fajulhat, hogy a szemhéjad akaratod ellenére lecsukódik.

A leggyakoribb okok

A szemrángást leggyakrabban a fáradtság és a stressz váltja ki, egyszerűen ez a testünk egyik reakciója erre az életmódra. Jelentkezhet a szem megerőltetése következtében is, ilyenkor gyakran arra figyelmeztet, hogy szemüvegre vagy a meglévőnél erősebb dioptriára van szükséged. Egyes szakértők szerint mindemellett a túlzott koffein-, illetve az alkoholfogyasztás, valamint a dohányzás is okozhatja.

Szem

Rántagózik a szemed? (Illusztráció: Getty Images)

Betegségeket is jelezhet

Az intenzív vagy krónikussá váló szemrángás ugyanakkor betegségeket is jelezhet, mégpedig legnagyobb eséllyel a következőket:

  • Szemszárazság.
  • Szemhéjszéli gyulladás: ebben az esetben a szemrángás mellett égő, viszkető érzés, illetve duzzanat, valamint fokozott könnyezés jelentkezik az egyik vagy mindkét szemben.
  • Szaruhártyakopás: ha valamilyen trauma következtében karcolás vagy vágás éri a szaruhártyát.
  • Fényérzékenység.
  • Uveitis: Ilyenkor a szem belsejében keletkezik gyulladás.

Ritkán ugyan, de a szemrángatózás agyi vagy idegrendszeri rendellenességek, például Tourette-szindróma, szklerózis multiplex vagy Parkinson-kór tüneteként jelentkezik. Ha más arcrángások is társulnak hozzá, bizonyos mozgászavarok első jele is lehet. Kialakulhat továbbá bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is.

Mit tehetsz ellene?

Ha a rángatózás csupán nagy ritkán jelentkezik, nincs vele teendőd, hiszen ahogy jött, olyan spontán el is múlik. Ha arra gyanakszol, hogy életmódbeli okai vannak, igyekezz kevesebb kávét, illetve alkoholt inni, valamint kevesebbet dohányozni vagy teljesen leszokni. Ha száraznak érzed a szemeid, azt a patikában vény nélkül is megvásárolható műkönnyel enyhítheted.

Mikor fordulj orvoshoz?

Bizonyos esetekben ugyanakkor célszerű felkeresned egy orvost és kivizsgálással utánajárni a szemrángás okának. 

  • Ha a szemrángás intenzív és/vagy krónikussá válik, illetve órákig vagy akár napokig tart.
  • Ha látásromlást tapasztalsz.
  • Ha gyulladás, vörösödés, duzzanat, könnyezés, váladékozás társul hozzá.
  • Ha az arcod más részein is hasonló rángások jelentkeznek.

Tudtad?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top