nlc.hu
Egészség

Az okos szarka élelemért cserébe gyűjti a szemetet

Magvakért cserébe gyűjti a szemetet egy szarka

A tranzakcióval mindenki jól jár.

A szarkák rendkívül okos madarak, majdnem olyan okosak, mint a varjak, amelyek képesek eszközöket használni, megosztják egymással a tudást, sőt, még az elpusztult társaikat is meg tudják gyászolni. Ezt az intelligenciát felismerve dolgozta ki a Crowbox nevű madáretető ötletét egy Josh Klein nevű férfi, amelynek lényege, hogy az etetésért cserébe a madarakat különféle dolgokra be lehet tanítani.

A BoingBoing szúrta ki, hogy egy Hans Forsberg nevű férfi ezekhez az etetőkhöz hasonló szerkezetet készített, amelynek segítségével egészen különleges kapcsolatot tudott kialakítani a kertjébe bejáró szarkákkal.

Szemétszedésre tanítja a szarkákat egy férfi

A szarkák rendkívül intelligens madarak (Fotó: Getty Images)

A férfi, aki a Hackster.io címen elérhető oldalon részletesen dokumentálja is a projektet, amelynek lényege, hogy a madarakat arra kondicionálja, az eleségért cserébe gyűjtsék össze a szemetet a környékről. A szarkáknak egy nyílásba kell ejtenie a szemetet, ha pedig ezt sikeresen megtették, egy adagolóból megkapják a jutalmukat, egy maréknyi magot.

Forsberg szerint a szarkák először csak kisebb hulladékdarabokat, kupakokat és hasonlót hoztak a madáretetővel kombinált kukához, mostanra azonban már üres sörösdobozokkal is érkeznek. 

Ezt alighanem még a környezetvédelemre buzdító Snoop Dogg is megtapsolná.

Még több madár az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top