nlc.hu
Egészség

Szétnyílt hasizom megoldások

Mi az a szétnyílt hasizom? Ne ess kétségbe, van megoldás!

Minden kismamát érint a szétnyílt hasizom? És csak őket? Egy a lényeg: van megoldás, neked csak a kitartásodat kell hozni!

A nők igen nagy százalékánál a terhesség utolsó harmadában az egyenes hasizmok nem bírják tovább a terhelést, ezért meglazulnak és eltávolodnak egymástól. Ez az állapot a szétnyílt hasizom (rectus diastasis), ami egy 2019-es, 18-50 éves nők körében végzett felmérés alapján Magyarországon a szülésen átesett nők 46 százalékát érinti. Van, aki tud róla és tenni is akar ellene, van, aki nem beszél róla, mert szégyelli és olyan is van, akinél kevésbé érzékelhető a jelenség, így nem feltétlenül van tisztában az állapotával.

Szétnyílt hasizom és megoldás rá

Megfelelő tornagyakorlatokkal megszüntethető a probléma (Fotó: Getty)

Tudtad?

A szétnyílt hasizom nemcsak a nőket, a férfiakat is érinti, de náluk vagy a hízás következtében vagy bizonyos súlyemelő gyakorlatok helytelen végzése miatt nyúlik meg az inas lemez.

Szétnyílt hasizom: nemcsak esztétikai, egészségügyi kérdés is

Összesen 3 rétegnyi hasizmunk van, melyek együtt alkotják a hasfalat. A hasizmok elhelyezkedése középvonali szimmetria alapján történik, ami annyit jelent, hogy ugyanolyan izmok találhatók a jobb és a bal oldalon, középen pedig a hasizmok inas részei helyezkednek el. Hirtelen súlyváltozáskor és a haskerület növekedésekor (ide értve a várandósság időszakát is) az inas szakaszok megnyúlnak és az ínszövet természetéből adódóan a megnyúlást követően csak minimális mértékben húzódik össze. A hasizmok így eltávolodnak egymástól, az inak pedig megnyúlnak. Nyílás tehát valójában nem keletkezik, hanem egyszerűen megnyúlik az inas lemez. Ezt nevezzük szétnyílt hasizomnak.

Az egyenes hasizmok közötti 2,7 cm-es vagy annál nagyobb rés minősül szétnyílt hasizomnak. Ez nagyjából 2 ujjhegynyi távolság, ha 4-5 ujjhegynyire van egymástól a két hasizom, súlyos szétválásnak tekinthető.

A szétnyílt hasizom gyakran eredményez önértékelési és önbizalomzavarokat, számos szervi és gerincproblémát is rejt magában, mivel a törzs elveszti fő támasztórendszerét. Ennek következménye lehet a hátfájás, a gerinc- és derékfájás, súlyosabb esetben a sérv vagy az inkontinencia.

Tornával, sporttal és türelemmel megszüntethető a probléma

„Akik a terhesség előtt és alatt is aktívan sportoltak, sokszor már a gyermekágyi időszakban, azaz a szülést követő 6 hétben végeznek könnyed átmozgatást. Azoknak, akik a szülést követően szeretnék elkezdeni a regenerációt, azt javaslom, hogy hüvelyi szülés után 6, császármetszés után 8-10 héttel kezdjenek mozogni az orvosi kontrollt követően” – mondta Laczó András, személyi edző.

A szétnyílt hasizommal élő anyukák számára megváltás lehet a Potzak néven futó magyar fejlesztésű mobilalkalmazás, ami egyéni tempóban végezhető speciális gyakorlatsorok helyes és biztonságos kivitelezésében nyújt segítséget. A módszer nemcsak praktikus és kényelmes, de akár másfél hónap alatt elérhetjük vele a hasfal szülés előtti állapotát.

A mozgást azonban csak hat héttel a természetes és 12 héttel  a császármetszéses szülés után szabad elkezdeni.

Tiltólistás tevékenységek szétnyílt hasizommal

Azok a gyakorlatok jelentenek leginkább problémát, amelyek a hasnak, hasizmoknak okoznak nyomást. Szétnyílt hasizommal kerüld a következő mozgásformákat:

  •     hasprés
  •     biciklizés (háton fekve, felhúzott lábbal)
  •     felülés
  •     páros lábemelés
  •     fekvőtámasz
  •     plank
  •     úszás
  •     golf
  •     tenisz

Emellett ne emelj nehéz tárgyakat, ne cipekedj, mert azzal csak tovább késlelteted a gyógyulásod! Türelem, kitartásod meghozza a gyümölcsét!

Tudj meg többet a testedről!

via

(Nyitókép: Getty)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top