nlc.hu
Egészség

A karácsonyi túlevés ellenszere

Hogyan ne zabálj mindent össze karácsonykor?

Karácsonykor szinte az étel megszállottjává válunk, mintha egész évre előre kéne teleenni magunkat. Hogyan lehet ezt mégis megelőzni?

Senki sem akar hízni az ünnepek alatt, a legtöbben mégis belecsúszunk abba, hogy ráfüggünk a karácsonyi finomságokra, és úgy tömjük magunkba a sütiket és rántott húsokat, mintha nem lenne holnap. Hiába jó az önkontrollunk, mert a hétköznapokban nem esünk a túlevés hibájába, karácsonykor simán elszalad a ló, mintha az a sürgető kényszer lenne bennünk, hogy egy egész évre előre kell raktározni az ételt.

Felzabáljuk a boldogságot

Az idei karácsony még durvább lesz ebből a szempontból, mint az elmúlt években, mert olyan pszichés nyomás alatt állunk, hogy csoda, hogy nem lóg egyfolytában csokival leöntött tejszínhab a szánkból. Mivel az édes ízekkel társítjuk – a legtöbben kicsi korunk óta – a boldogságot, elégedettséget, jutalmazást, örömet, ezért egy ilyen stresszes időszakban, a teljesen felborult karácsony esetén természetes, hogy az jut eszünkbe, hogy csak meg kéne enni még egy doboz szaloncukrot a biztonság kedvéért. Dr. Gia Marson, a Kaliforniai Egyetem pszichológiaprofesszora szerint is a szorongás viszi rá az embereket a túlevésre, a bizonytalanság és a tehetetlenség még a legegészségesebb elmét is kikészítheti, amire a legegyszerűbb válasz az, hogy étellel próbáljuk nyugtatni a lelkünket.

A pszichológus megnyugtat mindenkit, hogy nincs velünk semmi baj, ha egyfolytában rágni akarunk ebben a járványhelyzetben, milliókat érint ez a probléma a túlevéssel – férfiakat és nőket egyaránt. Van most bőven bizonytalanság, amit bejglivel akarunk majd megoldani: szorongunk az egészségünk, az anyagiak, a kapcsolataink, a mentális állapotunk és még annyi minden miatt, hogy már számolni is alig tudjuk. Szomorúságunkban, magányukban aztán a sarokba vágjuk az összes önkontrollt, és megpróbáljuk boldogra enni magunkat, ami persze nem sikerül, végül csak az lesz belőle, hogy januárban sírva fakadunk a mérlegre állva.

Ne zabáld halálra magad karácsonykor

A túlevés karácsonykor még nagyobb probléma (Kép: Getty Images)

Nem hoz megkönnyebbülést az evés

A pszichológus nem érkezett jó hírekkel, ugyanis ez a helyzet nem fog megoldódni magától és nem is csupán akaraterőre lesz szükségünk hozzá. Nagy tévedés, hogy csak meg kell állni a finomságokkal rogyadozó asztal mellett a túlzásba vitt evészetet. Egyrészt egy teljesen normális karácsonykor sem bírjuk megállni, nemhogy egy ilyen stresszes helyzetben, másrészt pedig a megoldás nem az önkontrollban, hanem a lelkünk tudatos ápolásában rejlik.

A túlevés leggyakoribb okai

A szakember szerint a következő érzelmi problémák vezetnek a túlevéshez: csalódottság, frusztráltság, düh, magány, sértettség, feszültség, szorongás.

Szerencsére nem kell ahhoz megtanulni órákig lótuszülésben ülni vagy fejen állva jógázni, hogy megmentsük magunkat a karácsonyi, szorongásból elkövetett zabálástól. Elég bevetni a tudatos figyelem praktikáit. Ilyen például a tudatos evés, ami egy kutatás szerint jelentőségteljesen csökkenti a túlevést: ilyenkor nem csinálunk mást, mint odafigyelünk, mi kerül a szánkba, annak milyen íze, textúrája van, szép lassan rágunk és arra is koncentrálunk, hogy mikor érezzük tele a hasunkat. És persze nem eszünk még egy zserbót csak az íze kedvéért. A tudatos evést segíti ez a mazsolameditáció is, amit minden nap érdemes elvégezni nemcsak a túlevés megelőzése, hanem a lelki egyensúly visszanyerésének érdekében is: 

A döntés a mi kezünkben van

A legnehezebb az egész karácsonyi nagy evésben, hogy senki más nem okolható érte, csak mi magunk. Bár kényszernek érezzük a túlevést, mintha egy rossz függőség lenne – rosszabb, mint bármi más, mert az ételt nem lehet letenni, mint a cigit –, de igazából van egy rakás eszköz a kezünkben arra, hogy ne vegye át az irányítást ez a kényszer. A legnagyobb fegyver, a jelen pillanat mindenkinek ingyen rendelkezésére áll, ehhez ad dr. Marson is egy kis segítséget, hogy milyen módon tudjuk a mostot a javunkra fordítani és elkerülni vele a zabálást:

Megfigyelés: Vedd észre, hogy milyen helyzetekben tör rád a megszállottság, mikor kezd az agyad az étel körül forogni. Ezek a helyzetek számodra a vörös posztók, melyekről tudnod kell ahhoz, hogy sikeresen elkerüld a túlevést.

Elfogadás: Amikor rád tör a kényszer, tudatosítsd magadban, hogy mit érzel és fogadd el a jelenlétét.

Szünet: Maradj benne ebben a pillanatban. Állj ellen a kényszernek, lassulj le és lélegezz mélyeket. Gondold át az előtted álló döntési lehetőségeket, és hogy melyik vezet igazi örömhöz.

Ha a karácsonyi trakta alatt akár csak egyszer is sikerül a tudatos jelenlétet megvalósítani, és a segítségével olyan döntést hozni, ami nem nyakig elmerülést jelent a sütemények között, már győztesek vagyunk. A meditációs, relaxációs technikákkal pedig rengeteget segíthetünk magunknak abban, hogy ne étellel akarjunk örömet szerezni a lelkünknek, hanem képesek legyünk jobb és egészségesebb döntéseket hozni a saját érdekünkben.

Mutatunk még több relaxációs technikát:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top