nlc.hu
Egészség

Őszülés idő előtt: mit tehetünk ellene?

Őszülés idő előtt: mi az oka, és mit tehetünk ellene?(x)

Számodra sem ismeretlen az idő előtti őszülés? Utánajártunk, mi okozza a korai őszülést, és elmondjuk azt is, hogy mit tehetsz ellene!

Napról napra egyre több az ősz hajszálad, pedig még messze az ötödik X? A fehér hajszálakért a kataláz enzim hiánya a felelős, amit te magad is pótolhatsz!

Miért őszülünk idő előtt?

Egy bizonyos kor után az őszülés természetes folyamat, azonban, ha idő előtt jelennek meg az ősz hajszálak, akkor, az már korántsem természetes. De mi okozza az őszülést?

A bradfordi egyetem tudósai vizsgálatok folytattak, hogy választ adjanak a kérdésre. A kutatók megállapították, hogy akkor kezdünk őszülni, amikor a kataláz nevű enzim egy bizonyos szint alá csökken, és nem tudja lebontani a szervezetünkben felgyülemlett hidrogén-peroxidot. A hidrogén-peroxidot a legtöbben a gyógyszertárból ismerjük, és persze, a fodrásznál is találkozhattunk vele, hiszen a festékekben ez a kémiai anyag felelső azért hogy a hajunk elérje a kiválasztott színt. Arról viszont nem sok szó esik, hogy a testünk is termel hidrogén-peroxidot, természetes úton.

A hidrogén-peroxid (H2O2) nélkülözhetetlen ahhoz, hogy szervezetünk biológia és fiziológiai folyamatai megfelelően működjenek. A termelődését azonban kordában kell tartani, amiért a kataláz enzim felel, mégpedig úgy, hogy vízre és oxigénre bontja le.

Gond akkor van, ha nincs elegendő mennyiségű kataláz enzimünk, ami lebontaná a hidrogén-perxidot, és megvédené sejtjeinket a H2O2 túltermelődéstől. A hidrogén-peroxid túltermelődésének egyik leglátványosabb jele a haj kifehéredése. Sőt, mivel ilyenkor sérülnek a hajszövetek is, hajhullást is tapasztalhatunk.

Kataláz enzim az őszülés ellen

Kataláz enzimmel az őszülés ellen
Fotó: BioGo

Mit tehetünk az idő előtti őszülés ellen?

De mit tehetünk az őszülés ellen, azért, hogy ne szaporodjanak tovább az ősz hajszálaink? A legtöbben egyetlen formáját ismerjük az ősz hajszálak eltüntetésének, a hajfestést. A hajfestés azonban nem a probléma okát szünteti meg, csupán látszatmegoldást nyújt. A hajfestés több szempontból sem a legszerencsésebb: egyrészt stresszt jelent a hajnak, másrészt roncsolja a szerkezetét.

Ha a probléma gyökerét szeretnéd megszüntetni, akkor a kataláz enzimet kell pótolnod. Ehhez azonban fontos, hogy kizárólag bio termékeket válassz, mint amilyen a Catalase kapszula. Szedésével segítesz a szervezetednek, és biztosítod, hogy elegendő mennyiségű kataláz enzimhez jusson és biztos lehetsz benne, hogy meghálálja: fényes és dúsabb hajkoronával.

De a kataláz pótlásával nem csak a hajad lehet dúsabb, és nyerheti vissza természetes színét, fényét: mivel a kataláz egy antioxidáns, az egész szervezetre, sőt még a közérzetünkre is jótékonyan hat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top