nlc.hu
Egészség

A HPV-oltás ára

Brutálisan drága és beszerezhetetlen a HPV-oltás

Pontosabban nem most lett drága, hanem eddig volt túl olcsó.
HPV-oltás

Majdnem másfélszeresére drágult a HPV elleni oltás. Az eddig nagyjából 90-100 ezer forintos, három részből álló oltásért most akár 150 ezer forintot is kell fizetni. Vagyis kellene, ha elérhető lenne, merthogy a vakcina továbbra is hiánycikknek számít országszerte – tudta meg az RTL Híradó. A gyártó szerint egyebek között a világszerte megnövekedett oltási igény is befolyásolja az árát.

Egy patikában elmondták: november óta nem kaptak a készítményből, egyet sikerült véletlenül szerezniük, a szokásos ár másfélszereséért. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hivatalos listáján egyébként még 33 ezer forintos ár szerepel, egy budai magánklinikában viszont már majdnem 50 ezer forint az ára. A HPV-oltásból egyébként három szükséges a teljes védettséghez, így jön ki a 150 ezer körüli ár. A gyártó cég az oltási igényre és a készlethiányra hivatkozott, és arra, hogy bonyolult előállítani. Egy megkérdezett nőgyógyász szerint viszont eddig Magyarországon volt túl olcsó a vakcina. 

A hiány az iskolai oltásokat nem érinti.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top